Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) au rezervat aproape 50 de miliarde de euro (65,9 miliarde dolari) pentru recapitalizarea şi sprijinul creditorilor, cei mai mari deţinători de datorii ale Greciei.
Băncile au participat astfel a cea mai mare restructurare de datorie publică din istorie, încheiată luna aceasta, prin care deţinătorii de obligaţiuni au pierdut mai mult de 74% din banii investiţi.
"Recapitalizarea băncilor va fi completă până în septembrie 2012", a spus Provopoulos pentru ziarul To Vima. "Cred că nu va fi nevoie ca suma pusă la dispoziţie să fie folosită în totalitate", a adăugat el.
Provopoulos a spus că speră că vor exista unele fuziuni în sectorul bancar elen, după ce Alpha Bank a spus miercuri că a abandonat planul de a se uni cu rivalii de la Eurobank (prezenţi în România prin Bancpost n.r.), ceea ce ar fi însemnat cea mai mare fuziune bancară din Grecia din ultimii zeci de ani.
Fuziunea a picat după ce restructurarea obligaţiunilor greceşti a relevat pentru bănci o pierdere peste aşteptări, cu Eurobank, în particular, afectată dublu prin expunerea sa pe bondurile Greciei.
"Este posibil ca să vedem fuziuni. După recapitalizare, sectorului bancar va fi mult mai sănătos şi mai puternic", a declarat luni Provopoulos, înaintea publicării raportului de politică monetară al băncii centrale.
El a avertizat încă o dată că pentru Grecia părăsirea zonei euro ar însemna probabil "deschiderea porţilor iadului".
"Din fericire, deciziile Eurogroup şi încheierea cu succes a restructurării fac ca acest scenariu să fie îndepărtat şi dau Greciei şansa de a intra, prin muncă grea, într-un cerc virtuos", a spus el.