"Este deschisă de doar trei zile, astfel încât investitorii trebuie să reevalueze riscul în ceea ce privește băncile grecești și riscul deţinerilor. În mod evident nu este un scenariu plăcut, iar pierderile sunt considerabile", a declarat Richard Perry, analist marketing la Hantec Markets.
Iată şi câteva statistici: În privinţa indicelui bancar, pierderea pe săptămână este pe cale să fie cea mai mare înregistrată vreodată, depășind cu mult scăderea de 40% înregistrată în Mai 2013, mulţimea a ieşit furioasă pe străzile din Atena, în cadrul protestelor anti-austeritate. Pentru indicele de referință ATHEX, este aşadar cea de-a doua pierdere majoră înregistrată vreodată.
"Scenariul pe termen lung rămâne destul de sumbru pentru Grecia și băncile sale. Nimic pozitiv în mod special nu a ieșit din discuțiie privind programul de salvare – nu a existat nici o ştergere a datoriilor și nu a fost parafată nici o soluție reală pe termen lung", a spus Perry.
Cei mai mari perdanți din Grecia în această săptămână sunt Piraeus Bank cu scădere de până la 66%, Alpha Bank cu o pierdere de 65%, Eurobank Ergasias SA cu minus 64% și National Bank of Greece în jos cu 62 de procente.
Băncile au fost supraviețuit cu ajutorul unui „colac de salvare” aruncat de Banca Centrală Europeană, prin intermediul asistenței pentru lichiditate de urgență ELA. BCE a decis miercuri să mențină finanțarea de urgență neschimbată la aproximativ 90 de miliarde de euro, ceea ce era de aşteptat.
De la redeschiderea băncilor grecești la 20 iulie, clienții au făcut depuneri de aproximativ 1 miliard de euro, a anunţat marţi Bloomberg, eliberând în parte presiunea asupra sistemului bancar.