Băncile greceşti ar putea să fie considerate solvabile timp de maxim cinci zile după ce statul grec va intra în incapacitate de plată, a declarat marţi Felix Hufeld, preşedintele Autorităţii de supervizare bancară din Germania (BaFin) şi totodată membru în consiliul de supervizare al Băncii Centrale Europene, transmite Reuters.
Băncile greceşti trebuie să fie considerate solvabile pentru a putea accesa linia de finanţare de urgenţă (ELA) oferită de BCE pentru băncile greceşti.
Întrebat cât timp vor putea fi considerate solvabile băncile greceşti, dacă Atena nu va reuşi să ramburseze o datorie de 1,6 miliarde de euro către FMI, care ajunge marţi la scadenţă, Felix Hufeld a răspuns că este vorba de maxim cinci zile. 'Este o chestiune de zile. Se poate discuta dacă este vorba de două, trei, patru sau cinci zile', a declarat Felix Hufeld, membru al comitetului BCE care decide cu privire la solvabilitatea băncilor greceşti.
De asemenea, Hufeld a avertizat că este greşit să se creadă că Europa ar putea să se spele pe mâini de problemele Greciei dacă ţara şi băncile sale vor deveni insolvente. 'Dacă declarăm băncile greceşti insolvente aceasta nu este sfârşitul poveştii', a subliniat Hufeld, precizând că trebuie menţinute o serie de funcţii vitale.
Declaraţiile lui Felix Hufeld sugerează că BCE nu va considera imediat băncile greceşti insolvabile şi nu le va tăia accesul la finanţarea de urgenţă înaintea referendumului de duminică. O eventuală retragere a acestui suport ar declanşa un colaps al băncilor, ceea ce ar împinge şi mai mult Grecia spre ieşirea din zona euro.
Ministrul elen de Finanţe Yanis Varoufakis, a confirmat marţi că Grecia nu va plăti tranşa de 1,6 miliarde de euro pe care o datorează Fondului Monetar Internaţional (FMI), ceea ce înseamnă că Grecia va intra oficial în incapacitate de plată.
AGERPRES