Confruntate cu scăderea cererii, băncile au început să coboare dobânzile. Pentru clienţi, ratele la creditele ipotecare în lei au scăzut cu 15%, iar cele pentru creditele de consum, cu 20%. Răspunsul băncilor la criza care a afectat grav consumul, în ultimele şase luni, a fost ieftinirea creditării, deşi accesul la noi împrumuturi rămâne greoi. Dobânzile percepute la împrumuturi au putut fi diminuate atât la lei, cât şi la euro, în condiţiile în care şi dobânda
Confruntate cu scăderea cererii, băncile au început să coboare dobânzile. Pentru clienţi, ratele la creditele ipotecare în lei au scăzut cu 15%, iar cele pentru creditele de consum, cu 20%.
Răspunsul băncilor la criza care a afectat grav consumul, în ultimele şase luni, a fost ieftinirea creditării, deşi accesul la noi împrumuturi rămâne greoi. Dobânzile percepute la împrumuturi au putut fi diminuate atât la lei, cât şi la euro, în condiţiile în care şi dobânda interbancară europeană a scăzut sub 1%, iar BNR a coborât dobânda de referinţă la 8%. Pentru clienţi, ratele aferente creditelor de consum au scăzut cu până la 20%, iar cele plătile la împrumuturile ipotecare sunt mai mici cu 15% decât în urmă cu şase luni. Recentele evoluţii ale cursului de schimb pot determina chiar noi scăderi ale ratelor pentru creditele în valută. Cele mai mari reduceri de dobânzi, cu 6,7%, au apărut în cazul creditelor de consum, la care au operat ajustări majoritatea băncilor.
În cazul creditelor ipotecare, cea mai spectaculoasă ieftinire vine de la CEC Bank. În cadrul programului Prima Casă, banca a renunţat la marja adăugată la ROBOR, dobânda scăzând până la 9,74% la creditele în lei. În condiţiile noilor oferte, valoarea ratelor plătite pentru creditele ipotecare/imobiliare în lei a scăzut cu 6% şi cu aproximativ 3% pentru împrumuturile în euro. De reduceri beneficiază şi cei care vor să contracteze credite auto. Faţă de nivelul actual de dobândă, ofertele bancare pentru 2010 prevăd reduceri cu până la 1,5%.
Principala dificultate a reducerii dobânzilor la creditele în euro şi în viitor constă în faptul că rata EURIBOR este deja la un minim istoric. Pentru cele în lei, piedica este pusă de finanţarea masivă a statului de către bănci, situaţie ce opreşte scăderea ratei ROBOR.
6,7% scăderea maximă a dobânzilor pentru creditele de nevoi personale în lei faţă de luna iulie
3% scăderea maximă a ratelor pentru creditele ipotecare în euro în cele mai recente oferte bancare
1,5% reducere promoţională de dobândă, până la finele anului, pentru credite auto
Majoritatea băncilor locale au diminuat dobânzile. Scăderile de până la 6,7% vizează mai ales creditele în lei.
Băncile din România au redus substanţial dobânzile la creditele în monedă naţională în ultima perioadă. Faţă de luna iulie a acestui an, dobânzile au scăzut cu până la 6,7%, atât la împrumuturile de nevoi personale, cât şi la cele imobiliare sau ipotecare. Câteva bănci au operat modificări chiar în ultima lună.
Pe fondul scăderii dobânzii medii EURIBOR, reduceri pot fi văzute şi la împrumuturile pentru persoane fizice acordate în monedă europeană, însă amploarea ajustărilor este semnificativ mai mică. Cele mai mari reduceri sunt sesizabile la creditele de nevoi personale în lei, acolo unde dobânda a scăzut cu până la 6,7%, coborând ratele aferente creditului cu până la 20%.
Ajustări au făcut toate băncile, însă cele mai semnificative au fost la Bancpost, Intesa San Paolo, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania şi ING Bank. Practic, în cazul Bancpost, de exemplu, rata lunară scade cu 113 lei faţă de iulie 2009 pentru un credit de nevoi personale de 20.000 de lei contractat pe o perioadă de cinci ani. Mai ieftine sunt şi creditele de consum acordate în monedă europeană, în acest caz remarcându-se Unicredit cu o reducere de două puncte procentuale.
În cazul împrumuturilor imobiliare, reducerile în valoarea ratelor plătite de clienţi merg până la la 6% pentru creditele în lei şi până la 3% pentru cele acordate în euro. Rata la un credit de 240.000 de lei, luat pe 25 de ani, scade astfel cu aproximativ 1.000 de lei.
Reduceri de noiembrie
Banca Carpatica a ales să reducă dobânzile la toate creditele garantate (de locuinţă sau de nevoi personale) cu până la 6%, la lei, şi 2,5%, la euro.
La rândul ei, Alpha Bank a lansat în această perioadă o promoţie pentru creditele ipotecare în euro şi cere o dobândă egală cu rata EURIBOR la şase luni, plus o marjă de 6,5%, în timp ce Banca Românească a redus dobânda de bază pentru împrumuturile în euro cu 2%. Şi OTP Bank a tăiat dobânzile la creditele garantate în euro cu 1,7%, iar Piraeus Bank, cu 1%.
113 lei este scăderea ratei faţă de iulie pentru un credit de nevoi personale de 20.000 de lei contractat pe o perioadă de cinci ani de la Bancpost
Liderul a dat tonul
Semnal Prima instituţie de credit care a ales să reducă dobânzile la finele lunii octombrie a fost BCR, liderul după active al sistemului bancar local. Banca a redus dobânzile la creditele oferite persoanelor fizice în lei cu până la 2,8 puncte procentuale în timp ce dobânda la împrumuturile în euro a scăzut, în medie, cu 0,25%.
Strategie BCR a ales să adopte o strategie bazată pe practicarea de dobânzi fixe la creditele de retail. De altfel, alături de BRD, banca este singura din România care oferă dobânzi fixe la creditele de nevoi personale. „Prin dobânzile fixe dorim să protejăm clienţii de fluctuaţiile de dobândă . Propunem dobânzi avantajoase, marcând încă o dată tendinţa de scădere a acestora“, comentează Ştefan Coroianu, directorul direcţiei credite retail din BCR.