Anul trecut a fost profitabil pentru sistemul bancar, cu un profit net total de 4,88 miliarde lei, iar acest lucru se simte și la Bursa de Valori București (BVB). Cele mai mari dividende oferite de o companie listată sunt cele ale Băncii Transilvania, dar și Banca Română de Dezvoltare – Societe Generale va da acționarilor o parte din câștigul pe 2015.
Banca Transilvania (BT) este și instituția bancară care a săltat semnificativ profitul sistemului prin înregistrarea unui câștig în valoare de 1,6 miliarde lei care urmare a integrării activelor Volksbank după finalizarea preluării acesteia. Acesta este, de fapt, motivul pentru care sistemul bancar autohton are o marjă de profit aferentă anului trecut de peste 13%, în caz contrar câștigul și marja ar fi fost cu o treime mai reduse. BT propune dividende în valoare de 1,2 miliarde lei acționarilor, adică jumătate din profitul înregistrat în 2015, și o alocare de acțiuni gratuite în valoare de 620 milioane lei. Astfel, dividendul brut pe acțiune va fi de 0,39 lei. „Banca Transilvania are un surplus de capital care, în condițiile unei abordări prudente șiresponsabile, va permite obținerea unor randamente bune“, spune Omer Tetik, directorul general al băncii.
Pentru BT este doar a doua oară din istorie când oferă dividende sub formă de numerar, în restul anilor fiind vorba doar de acțiuni gratuite, astfel încât capitalul să fie utilizat pentru creșterea companiei. Principalul câștigător din acest an va fi Horia Ciorcilă, președintele Consiliului de Administrația și fondator al băncii, care va în casa peste 74 milioane lei în numerar și acțiuni gratuite.
Și Banca Română de Dezvoltare (BRD) a decis să reia după o pauză de trei ani politica de dividende și va oferi acționarilor 50% din profitul net de anul trecut, câștig care s-a ridicat la 445 milioane lei. Dividendul brut se ridică la 0,32 lei pe acțiune, echivalentul unui randament de 3%, mai mare decât dobânda pe care banca o oferă pentru majoritatea depozitelor la termen. Data de înregistrare pentru participarea la profit este 3 mai, iar cel mai mare câștigător, cu excepția acționarului principal Societe General care deține 60% din BRD, va fi Fondul Proprietatea, care are 3,64% din capitalul social al băncii și va încasa 8,1 milioane lei.
Randamente bune din producție
Societatea Electrica intenționează să distribuie un dividend brut de 0,86 lei pe acțiune, cu 20% mai mult decât câștigul oferit anul trecut. Valoarea brută a dividendelor este de 291 milioane lei, adică 60% din profitul net raportat pentru 2015, iar data de înregistrare pentru participația la profit este 12 iulie. Transgaz, o altă companie controlată de stat, urmează să distribuie dividende de 21,2 lei pe acțiune, cu un randament de la data publicării anunțului de 7,8% pe titlu. Transportatorul de gaze din Mediaș a înregistrat anul treecut un profit net de 488 milioane lei, sub cel din 2014 de 502 milioane lei. Valoarea dividendelor ce urmează a fi oferite acționarilor se ridică la 250 milioane lei.
Anul acesta dividendele sunt majorate și de un impozit mai mic, conform noului Cod fiscal, acesta fiind redus de la 16% la 5%. Conform noului Cod, impozitul pe dividende va fi completat, de anul viitor, de CAS, dar numai în cazul în care acționarii persoane fizice nu plătesc CAS din alte venituri. În orice caz, anul acesta este în mod evident mai profitabil pentru care care vor participa la profitul realizat de companii, indiferent dacă sunt listate sau nu.
Societățile de Investiții Financiare (SIF) sunt dezavantajate în acest an de trecerea la standardele internaționale de contabilitate, care obligă ca variația valorii activelor din portofoliu să fie contabilizată în contul de profit și pierdere. Cele cinci SIF-uri au consemnat astfel o pierdere de 76 milioane lei aferentă anului trecut, deși pe standardele românești de contabilitate ar fi înregistrat profit.
În schimb, un nivel mare al randamentului pentru dividende va fi înregistrat de acționarii Electroargeș, care propune distribuirea unui dividend brut de 0,095 lei pe acțiune, adică 16% la data anunțului. Data de înregistrare pentru participare la profit este 29 septembrie 2016. Antibiotice Iași, care a înregistrat un profit net de 27,1 milioane lei anul trecut, intenționează să ofere ca dividende 13,9 milioane lei, echivalentul unui randament pe titlu de 4,2%, valoarea pe acțiune fiind de 0,0207 lei.
Dividende găsim și la Stirom, producătorul de sticlă care urmează să ofere un dividend brut de 0,941 lei pe titlu, valoarea totală fiind de 15,3 milioane lei, aproape tot profitul de anul trecut. Randamentul rezultat este de 11% pe acțiune. O sumă aproape la fel de mare va fi dată acționarilor și de către Vrancart Adjud, care propune dividende de 13,8 milioane lei, adică 0,016 lei pe acțiune. Valoarea reprezintă 76% din profitul net de 18 milioane lei de anul trecut.
1,2 miliarde lei este valoarea dividendelor în numerar oferite de Banca Transilvania din profitul pe anul trecut, la care se adaugă 600 milioane lei sub formă de acțiuni gratuite
Dincolo de acest dividend, Banca Transilvania va continua să investească în finanțarea creșterii prin reinvestirea profitului. Omer Tetik, director general Banca Transilvania