Băncile impozitează cu 16% tot câştigul obţinut de către persoanele fizice din dobânzi, indiferent de momentul în care a fost constituit depozitul, şi nu doar dobânda calculată după 1 iulie, întrucât Ministerul Finanţelor apreciază că noile modificări aduse Codului Fiscal trebuie astfel interpretate.

„Veniturile sub formă de dobânzi pentru depozitele la vedere/conturi curente, precum şi cele la depozitele clienţilor, constituite în baza legislaţiei privind economisirea şi creditarea în sistem colectiv pentru domeniul locativ, realizate începând cu 1 iulie 2010, se impun cu o cotă de 16% din suma acestora, impozitul fiind final, indiferent de data constituirii raportului juridic. Impozitul se calculează şi se reţine de către plătitorii de astfel de venituri la momentul înregistrării în contul curent sau în contul de depozit al titlularului”, potrivit unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului de modificare a Codului Fiscal, publicată în Monitorul Oficial în data de 28 iunie.

Potrivit documentului, virarea impozitului se face lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare înregistrării în cont.

Ordonanţa mai prevede că aceeaşi măsură este aplicabilă şi veniturilor sub formă de dobânzi la depozitele la termen, instrumentele de economisire dobândite şi contractele civile încheiate.

În acest caz, virarea impozitului pentru veniturile din dobânzi se face lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare înregistrării/răscumpărării, în cazul unor instrumente de economisire, respectiv la momentul plăţii dobânzii pentru venituri pe baza contractelor civile.

De asemenea, impozitul se calculează şi se reţine de către plătitorii de astfel de venituri la momentul înregistrării în contul curent sau în contul de depozit al titularului, respectiv la momentul răscumpărării, în cazul unor instrumente de economisire.
În situaţia sumelor primite sub formă de dobândă pentru împrumuturile acordate pe baza contractelor civile, calcului impozitului datorat de către plătitorii de venit se efectuează la momentul plăţii dobânzii.

Plata impozitului pe veniturile din dobânzile bancare a fost suspendată pentru 2009, iar excepţia a fost extinsă iniţial şi pentru 2010, însă Executivul a revenit şi decis să taxeze şi aceste venituri.

SURSA: Mediafax