Programul „Prima Casă” a ajuns la un moment de cotitură, în contextul în care unele prevederi ale convenţiei care trebuia semnată cu Fondul Naţional de Garantare au fost modificate la cererea mai multor bănci, urmând să primească acordul Ministerul de Finanţe, au declarat pentru capital.ro surse bancare. „Au fost bănci care s-au grăbit să semneze Convenţia cu Fondul (Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM – n.r.) care au făcut mai mult ră
Programul „Prima Casă” a ajuns la un moment de cotitură, în contextul în care unele prevederi ale convenţiei care trebuia semnată cu Fondul Naţional de Garantare au fost modificate la cererea mai multor bănci, urmând să primească acordul Ministerul de Finanţe, au declarat pentru capital.ro surse bancare.
„Au fost bănci care s-au grăbit să semneze Convenţia cu Fondul (Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM – n.r.) care au făcut mai mult rău decât bine. Aceste bănci ştiau de problemele rămase nerezolvate, dar au sperat că vor fi rezolvate pe parcurs”, au declarat pentru capital.ro sursele din interiorul sistemului bancar.
Potrivit acestora, până în momentul de faţă nicio bancă nu a acordat vreun credit strict după regulile impuse de programul „Prima Casă”, pentru că mai sunt încă lucruri neclare. „Programul continuă, în sensul că procesul de selecţie a dosarelor de credit merge înainte, dar acordarea efectivă a creditelor încă nu a avut loc”, mai spun sursele menţionate.
„Mingea e în terenul lui Pogea”
După mai multe zile de negocieri, „băncile au impus modificarea convenţiei cu Fondul Naţional de Garantare, ajungându-se în cele din urmă la un draft de convenţie care are nevoie de avizul Ministerului Finanţelor”, susţin sursele menţionate.
Băncile s-au prevalat de dreptul conferit chiar de convenţie, care, la Capitolul 8 – Dispoziţii finale, art. 8.2., prevede că „Modificarea prezentului contract se poate face numai prin acordul părţilor, materializat în acte adiţionale”.
„Pentru că existau mai multe obiecţii, Asociaţia Română a Băncilor a făcut o listă cu aceste solicitări, s-a discutat pe marginea lor şi varianta finală s-a transmis Ministerului Finanţelor. Mingea este acum în terenul lui Pogea. Băncile care au semnat deja vor încheia un act adiţional la convenţie”, susţin, de asemenea, sursele capital.ro.
Băncile care au semnat deja convenţia nici nu confirmă, nici nu infirmă aceste informaţii, fiind preocupate de modul în care decurge procesul de selectare a dosarelor de credit.
Ce contestă băncile?
Una dintre obiecţii vizează tipul de ipotecă instituită asupra imobilului finanţat, băncile insistând ca potenţialii clienţi să nu plătească taxele aferente înscrierii ipotecii.
Un alt punct aflat în litigiu are în vedere art. 2.2 din Capitolul II, care se referă la valoarea garanţiei. Acesta prevede că „Valoarea unei garanţii/promisiuni de garantare este de maximum 60.000 de euro sau echivalentul în lei la cursul de schimb al BNR valabil la data aprobării solicitării de garantare”. Băncile susţin să se ia în considerare echivalentul a 60.000 de euro la cursul BNR de la data aprobării garanţiei.
Un alt punct în dispută, potrivit surselor citate, îl reprezintă o neconcordanţă în textul Convenţiei privind modul de acordare a garanţiei. Astfel, în Capitolul V, art.5.2, se menţionează faptul că „garanţia este irevocabilă – furnizorul protecţiei (respectiv Fondul de Garantare – n.r.) nu îşi poate rezerva prin contract dreptul de a revoca unilateral garanţia sau de a creşte costul efectiv al garanţiei”. Pe de altă parte, la Capitolul X, art. 10.1, scrie că „Fondul are dreptul să suspende unilateral acordarea de garanţii”.
Radu Gheţea: „Mai sunt lucruri care trebuie lămurite”
O confirmare „pe ocolite” a venit din partea preşedintelui Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Graţian Gheţea, care este în acelaşi timp şi preşedintele CEC, bancă ce a semnat deja convenţia. Preşedintele ARB a găsit şi vinovatul pentru încetineala cu care se mişcă lucrurile în cadrul programului „Prima Casă”, respectiv presa.
„Pe mine mă surprinde insistenţa cu care presa urmăreşte cum se desfăşoară acest program, dacă s-a mai scăpat vreun cuvânt, dacă s-a mai pus sau nu o virgulă. S-a făcut destulă publicitate. Lăsaţi-l acum să funcţioneze”, a fost sfatul preşedintelui ARB.
Referitor la modificarea convenţiei, Radu Gheţea a refuzat o confirmare directă: „Întotdeauna, chiar şi când vorbim despre o normă a Băncii Naţionale, mai sunt semne de întrebare, lucruri care trebuiesc lămurite. Este un proces normal”, a declarat pentru capital.ro preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor.