IMM-urile, dar şi firmele din construcţii, imobiliare, intermedieri financiare, turism şi transporturi sunt considerate riscante de bancheri, standardele de creditare devenind mai restrictive. Standardele şi termenii de creditare s-au înăsprit şi în al treilea trimestru al acestui an, dar într-un ritm mai redus decât în perioada anterioară. Cererea de credite a înregistrat o uşoară revigorare doar pentru anumite tipuri de împrumuturi, în special în cazul celor solici
IMM-urile, dar şi firmele din construcţii, imobiliare, intermedieri financiare, turism şi transporturi sunt considerate riscante de bancheri, standardele de creditare devenind mai restrictive.
Standardele şi termenii de creditare s-au înăsprit şi în al treilea trimestru al acestui an, dar într-un ritm mai redus decât în perioada anterioară. Cererea de credite a înregistrat o uşoară revigorare doar pentru anumite tipuri de împrumuturi, în special în cazul celor solicitate de segmentul populaţiei.
La nivel agregat, standardele de creditare au devenit uşor mai restrictive pentru companiile nefinanciare în cel de-al treilea trimestru al anului, faţă de trimestrul precedent. Procentajul net al băncilor care au raportat înăsprirea standardelor de creditare a coborât la 20%, faţă de maximul de 67% atins în trimestrul III din 2008.
Pentru ultimul trimestru al acestui an, veştile sunt şi mai proaste. Potrivit informaţiilor publicate de Banca Naţională, băncile preconizează înăsprirea standardelor de creditare într-o măsură mai mare comparativ cu trimestrul III, dar tendinţa pentru viitor este de atenuare a caracterului restrictiv.
Pe categorii de clienţi, accesul
IMM-urilor la finanţare a fost mai restrictiv decât se anticipase la monitorizarea anterioară. De asemenea, în ceea ce priveşte politica de creditare, IMM-urile continuă să beneficieze de un tratament mai defavorabil în comparaţie cu companiile mari. Procentul net al băncilor care au înăsprit standardele este în raport de doi la unu în defavoarea IMM-urilor.
După criteriul maturităţii, creditele pe scadenţe lungi sunt cele care manifestă o notă de restrictivitate în plus faţă de împrumuturile pe termen scurt, conform datelor BNR.
Băncile consideră că tendinţa de înăsprire a standardelor de creditare se va intensifica uşor, dar uniform pentru toate tipurile de credite acordate companiilor. Factorii care au contribuit la decizia bancherilor sunt, în principal, aşteptările privind situaţia economică generală şi riscul asociat industriei în care activează compania. Riscul asociat colateralului/garanţiei solicitate a scăzut cel mai mult în importanţă faţă de perioada anterioară, dar rămâne semnificativ pentru aproximativ o treime din instituţiile de credit.
Creşterea ponderii creditelor neperformante a fost resimţită puternic de bancheri în cel de-al treilea trimestru, dar a avut o influenţă mai mică în decizia de înăsprire a standardelor de împrumut.
Captivi la clienţii vechi
Percepţia băncilor în privinţa riscului de credit s-a deteriorat la nivelul întregii economii naţionale, excepţie făcând doar sectorul energetic. În topul celor mai riscante ramuri economice se detaşează construcţiile şi tranzacţiile imobiliare, care resimt cel mai acut efectele crizei financiare. Riscuri importante faţă de perioada anterioară provin şi din zona intermedierii financiare, a comerţului, turismului şi transporturilor.
Totodata, riscurile asociate companiilor sunt în creştere la nivelul întregii economii, iar din perspectiva creditorilor, riscurile cele mai mari sunt în sectorul construcţiilor şi al tranzacţiilor imobiliare.
„Înăsprirea condiţiilor de creditare a afectat sectorul construcţiilor din cauza creşterii dobânzilor şi a accesului mai greu la plafoanele de lucru“, susţine Liviu Simion, vicepreşedinte al Patronatului Român în Construcţii. Programul Prima Casă a avut un impact redus din cauza procesului anevoios de implementare, explică acesta. În opinia sa, companiile vor avea acces mai bun la credite doar atunci când statul nu se va mai împrumuta la fel de mult ca acum. „În orice caz, este cert că fără credite firmele de construcţii nu vor supravieţui. Deja sunt multe companii care au ajuns la limita fondurilor, fiind de aşteptat ca unele din ele să falimenteze“, declară Simion.
Mai mic înseamnă mai riscant
Riscul de credit prezintă o asimetrie pronunţată în funcţie de mărimea companiei. Procentajul net al băncilor care menţin percepţia negativă în privinţa IMM-urilor este de aproximativ 80%. IMM-urile sunt tratate cu o atenţie specială şi pe fondul creşterii numărului insolvenţelor. În cazul corporaţiilor, procentajul net al băncilor care au asumat un risc de credit mai mare acestui sector se situează în jurul valorii de 20%, conform datelor BNR.
Este de aşteptat ca băncile comerciale să termine limita de creditare a statului şi atunci vor începe să crediteze economia.
Cristian Pârvan, Secretar General al AOAR