România ocupă locul 14 într-un top al statelor Uniunii Europene (UE) privind costurile anuale pentru un cont bancar, iar băncile locale sunt mai puţin transparente comparativ cu cele din restul Uniunii, potrivit unui raport al Comisiei Europene privind serviciile financiare în spaţiul comunitar.

Costul mediu anual al unui cont bancar cu utilizare medie este de 83 de euro în România, suma incluzând, printre altele, comisioanele aferente tranzacţiilor, potrivit CE.

Băncile locale sunt mai puţin transparante, în comparaţie cu media altor instituţii de credit din UE, în ceea ce priveşte costurile asociate unui cont, dar aplică proceduri mai simple.

De altfel, CE a fost nevoită să contacteze peste 70% din băncile româneşti incluse în studiu pentru a obţine detalii sau pentru a clarifica informaţiile postate pe site-urile acestora.

Referitor la folosirea instrumentelor de plată, România se încadrează în grupul statelor în care populaţia preferă tranzacţiile cu numerar, acestea reprezentând 90% din total.

România este penultima în UE în funcţie de numărul de tranzacţii bancare pe utilizator de cont, se arată în raport.

Potrivit unui sondaj Eurobarometru publicat în 2008, o treime dintre români au întâmpinat dificultăţi în compararea ofertelor pentru conturi curente. Doar 10% dintre cetăţenii români au schimbat banca în ultimii doi ani, chiar dacă 33% din cei care au apelat la această măsură au consemnat o scădere a costurilor.

Raportul CE a vizat evaluarea costurilor conturilor bancare pentru mai multe tipuri de utilizare în toate cele 27 de state, transparenţa tarifelor practicate de bănci, simplitatea acestora şi folosirea instrumentelor financiare pentru plăţi, respectiv numerar sau electronic.

Studiul a evidenţiat că structura de comisioane a conturilor bancare este adeseori atât de opacă, încât este dificil pentru clienţi să ştie cât de mult plătesc şi să compare diferite oferte. Aproape o treime din consumatorii UE se confruntă cu greutăţi în alegerea celei mai potrivite oferte.

Informaţia disponibilă online este incompletă, în două din trei cazuri fiind necesar contactul cu banca pentru a clarifica detaliile. Foarte multe bănci au oferit doar informaţii verbale şi au refuzat să trimită faxuri sau emailuri cu date despre tarifele practicate.

Cel mai scăzut cost pentru un cont bancar cu utilizare medie este disponibil în Bulgaria, respectiv 27 de euro, în timp ce maximul este întâlnit în Italia, 253 de euro.