Creditarea acordată Rusiei de băncile străine a scăzut cu 11 miliarde de dolari în perioada iulie-septembrie 2014, în timp ce împrumuturile spre Ucraina s-au redus cu 2,3 miliarde de dolari, din cauza sporirii tensiunilor politice şi economice în regiune, se arată într-un raport publicat marţi de Banca Reglementelor Internaţionale (BIS), transmite Reuters.
Băncile internaţionale au redus creditele către Rusia în primele nouă luni din 2014 cu 46 de miliarde de dolari, la 196 miliarde de dolari, după ajustarea riscului. De asemenea, împrumuturile acordate Ucrainei au scăzut în perioada ianuarie-septembrie 2014 cu şapte miliarde de dolari, la 17,7 miliarde de dolari, arată datele publicate de Banca Reglementelor Internaţionale.
Cele mai multe împrumuturi au fost acordate Rusiei de către băncile franceze – 44 miliarde de dolari – urmate de instituţiile financiare italiene şi americane, cu 27 miliarde de dolari şi, respectiv, 25 miliarde de dolari.
Potrivit unui raport elaborat recent de Citigroup, Societe Generale are cea mai mare expunere pe Rusia, respectiv 25 de miliarde de euro, iar Raiffeisen 15 miliarde de euro pe Rusia şi 4,9 miliarde de euro pe Ucraina. Urmează UniCredit, cu o expunere de 18 miliarde de euro pe Rusia.
Ca represalii pentru implicarea Moscovei în criza din Ucraina, Rusia a fost vizată de mai multe valuri de sancţiuni occidentale fără precedent care au adus economia rusească în pragul recesiunii, în timp ce rubla s-a depreciat cu o treime în raport cu moneda euro. Sancţiunile occidentale au limitat accesul la capital străin pentru unele dintre cele mai mari companii şi bănci din Rusia, au afectat industria apărării şi pe cea energetică şi au impus o îngheţare a activelor şi interdicţii de călătorie pentru unii dintre aliaţii lui Vladimir Putin.
În decembrie, Banca Rusiei a majorat dobânda de bază cu 6,5 puncte procentuale până la 17% şi a dat publicităţii o listă cu şapte măsuri tehnice destinate să faciliteze accesul instituţiilor financiare la valută şi, de asemenea, să protejeze băncile de pierderi contabile, care le-ar afecta stabilitatea financiară. De asemenea, Banca Centrală a Rusiei a reiterat că va colabora cu Guvernul pentru a recapitaliza unele bănci în 2015.
Creditarea în Europa emergentă a scăzut cu 17 miliarde de dolari în trimestrul trei din 2014, al şaselea declin trimestrial. Pe plan global, creditarea a urcat cu 493 miliarde de dolari în perioada iulie-septembrie 2014, arată datele publicate de Banca Reglementelor Internaţionale.
AGERPRES