Creditorii ansamblului rezidenţial Cortina Residence, aflat în insolvenţă din ianuarie 2010, au decis să mai înceapă o rundă de licitaţii pentru vânzarea proiectului. Chiar dacă în luna mai activul nu a putut fi vândut la preţul minim de 8 mil. euro, s-a decis reluarea licitaţiei de la preţul de circa 9,2 mil. euro.
„Decizia de a demara o nouă rundă de licitaţii aparţine creditorilor şi nu pot comenta decizia lor. Pot să spun că preţul de pornire al primei licitaţii este de aproximativ 9,2 mil. euro. Licitaţia va avea loc pe 10 octombrie“, a declarat pentru Capital Ovidiu Bîcu manager în cadrul BDO Business Restructuring, lichidatorul ansamblului rezidenţial.
Procedura de lichidare a Cortina Residence a început în 18 aprilie, când a avut loc prima licitaţie, la un preţ de pornire de 14,5 mil. euro. Au urmat încă două care au scăzut preţul până la minim 8 mil. euro, inclusiv TVA, însă nu au apărut doritori. Nivelul datoriilor pe care creditorii trebuie să le recupereze se ridică la circa 25 mil. euro.
Proiectul, care trebuia să cuprindă 270 de apartamente, este finalizat în proporţie de 75%. Are construite trei niveluri subterane, structura exterioară pentru parter, etajele unu şi doi în proporţie de 75% şi etajul trei în proporţie de 25%. Ansamblul trebuia să aibă 12 etaje, plus unul retras, cu o suprafaţă construită de 20.919 mp, însă şantierul a fost oprit încă din 2008.
Raportul de evaluare întocmit de Jones Lang LaSalle, la sfârşitul anului trecut, plasează valoarea de piaţă a imobilului la 14,1 mil. euro, fără TVA, şi valoarea de lichidare a acestuia la 9,16 mil. euro, fără TVA.
Istoria insolvenţei
Vehicolul investiţional Cefin Real Estate Alpha, prin care a fost dezvoltat ansamblul Cortina Residence, a intrat în insolvenţă la începutul lui 2010. Printre creditorii companiei se numără băncile Investkredit şi Volksbank, precum şi compania Romprest Service şi firma de construcţii elenă Edrasis Psallidas.
Cele două bănci au de recuperat circa 16,5 mil. euro din acest proiect şi potrivit regulamentului de vânzare, ele pot intra în posesia imobilului cu condiţia să facă dovada acceptului celuilalt creditor, în ceea ce priveşte adjudecarea bunului de către acesta în contul creanţei precum şi renunţarea din partea acestuia la orice drepturi ce decurg din calitatea de creditor.
Grupul Cefin, care a acţionat ca dezvoltator al ansamblului din Băneasa, deţine 25% din firma intrată în insolvenţă, restul de 75% fiind controlată de fondul american de investiţii Heitman. Dezvoltatorul a anunţat, încă din 2006, o investiţie de 44 mil. euro pentru Cortina Residence.