Băncile irlandeze sunt de vânzare, a declarat guvernatorul băncii centrale de la Dublin, Patrick Honohan, în contextul eforturilor guvernului de a reduce dimensiunile instituţiilor financiare, după ce acestea au împins ţara către un pachet de ajutor financiar extern.
"Din punctul meu de vedere sunt de vânzare. Am susţinut mereu că în ţările mici băncile trebuie să fie controlate de instituţii financiare străine", a spus Honohan.
Pe bursă, cotaţiile Allied Irish Banks au scăzut cu 17%, iar cele ale Bank of Ireland cu 29%, întrucât acţionarii se confruntă cu diluarea participaţiilor, cauzată de injecţiile de capital din partea guvernului.
Statul a anunţat, deja, că va intensifica reforma sectorului bancar, urmând ca activele care nu sunt esenţiale să fie vândute.
Posibilităţile de a vinde active sunt însă reduse, iar orice tranzacţie s-ar realiza la un preţ scăzut sau ar impune garantarea potenţialelor pierderi de către guvern, consideră analiştii.
Allied Irish Banks au vândut, deja, active importante din Polonia şi SUA, iar săptămâna trecută a oprit procesul de vânzare a operaţiunilor din Marea Britanie din cauza lipsei de interes.
Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional au convenit să acorde Irlandei ajutor financiar de urgenţă, iar oficialii celor trei părţi au început luni să pună la punct detaliile acordului. Potrivit oficialilor europeni, finanţarea pentru Irlanda nu va depăşi 100 de miliarde de euro, iar suma exactă şi condiţiile incluse în pachetul de finanţare vor fi definitivate, cel mai probabil, până la sfârşitul lunii noiembrie.
SURSA: Mediafax