Prin majorarea deţinerilor băncile au încercat să contracareze vânzările externe de bonduri, care au accelerat din cauza incertitudinilor politice din Italia. Disputa privind bugetul între Guvernul de la Roma şi Comisia Europeană a dus la o vânzare accelerată de active italiene şi a majorat costurile de finanţare ale Italiei. Capitalul băncilor italiene a fost afectat de aceste turbulenţe, deoarece acestea deţin portofolii de aproximativ 375 de miliarde de euro de obligaţiuni guvernamentale italiene.
În trimestrul doi din 2018, investitorii străini şi-au redus cu trei puncte procentuale deţinerile de obligaţiuni guvernamentale italiene, fiind cel mai semnificativ declin trimestrial din 2012. Aceştia deţin în prezent 24% din total. Continuând modelul urmat în timpul crizei datoriilor suverane din 2011-2012, băncile italiene şi-au accelerat eforturile de sprijinire a preţurilor bondurilor, sporind riscurile pentru bilanţurile lor, a explicat Banca Centrală a Italiei.
Luigi Federico Signorini, adjunctul directorului general al Băncii Centrale a Italiei, avertiza luna trecută că unii creditori italieni ar putea fi forţaţi să ceară ajutor investitorilor dacă randamentele obligaţiunilor guvernamentale cresc peste un anumit nivel. De asemenea, Signorini a atras atenţia asupra riscului ca băncile să se confrunte cu constrângeri în domeniul creditării deoarece scăderea valorii obligaţiunilor guvernamentale pe care le deţin erodează rezerva lor financiară (buffer).
Şi analiştii de la Credit Suisse au subliniat că o diferenţă între randamentele obligaţiunilor guvernamentale italiene şi cele germane de peste 400 de puncte de bază nu ar fi sustenabilă şi va duce la necesitatea majorării capitalului creditorilor italieni. În ultimii ani, băncile italiene au accesat pieţele pentru a-şi finanţa restructurarea, după recesiunea profundă cu care s-a confruntat economia ţării.
Băncile italiene şi-au majorat deţinerile de obligaţiuni guvernamentale în timpul crizei datoriilor din zona euro, când investitorii străini nu au mai făcut achiziţii. De asemenea, ele au cumpărat masiv în mai şi iunie, când erau din nou turbulenţe pe pieţe. Analiştii avertizează că aceste achiziţii masive au redus din capital băncilor italiene în acest an şi ele ar putea fi nevoite să ceară ajutor investitorilor.
Grupurile bancare italiene UniCredit SpA şi Intesa Sanpaolo SpA sunt prezente şi pe piaţa din România. Agerpres