”Raportul de solvabilitate s-a situat la un nivel confortabil (14,2 la sută în iunie 2011, faţă de 14,7 la sută în decembrie 2009 şi 15 la sută în decembrie 2010). Un trend favorabil au înregistrat şi fondurile proprii de nivel 1 (care erau, la fínele anului 2010, cu 16 la sută mai mari comparativ cu perioada anterioară manifestării în România a crizei financiare internaţionale) ca urmare a recapitalizărilor consistente efectuate de acţionari; fondurile proprii de nivel 1 reprezintă 80 la sută din fondurile proprii totale”, mai scrie în raport.
Potrivit documentului, rezultatele celui mai recent exerciţiu de testare a rezistenţei băncilor la şocuri economice realizat de către BNR au arătat că sectorul bancar românesc este capitalizat corespunzător.
”Indicatorul de solvabilitate şi rata fondurilor proprii de nivel 1 s-ar diminua cu maximum 3,5 puncte procentuale în situaţia puţin probabilă în care scenariul advers luat în considerare s-ar materialize”, mai scrie în raport.
Băncile mamă își susțin filialele locale
Potrivit raportului capacitatea bănci cu capital străin prezente în România de a face faţă unui eventual şoc de finanţare externă s-a consolidat în anul 2011, nivelul de solvabilitate al acestora situându-se, pentru majoritatea băncilor din această grupă, la valori superioare mediei pe sistem, iar cel de lichiditate la valori similare, peste nivelul reglementat.
”În plus, aportul financiar al băncilor-mamă a continuat şi după declanşarea crizei, acestea asigurând peste 95 la sută din finanţarea externă atrasă în anul 2010 de subsidiarele lor din România”, mai scrie în raport.