Ordonanţa 114/2018, care aduce numeroase modificări legislative de ordin financiar pentru 2019, spune că dacă media trimestrială a ratei ROBOR este până la 0,5% peste pragul de referinţă (2%), se introduce o taxă nouă de 0,1% din activele bancare. Dacă este între 0,51% şi 1% peste prag cota este de 0,2%, dacă se depăşeşte cu până la 1,5% atunci este 0,3%, între 1,51% şi 2% peste prag este de 0,4%, şi peste 2% peste prag este de 0,5%, aplicată la activele financiare.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a început de săptămâna trecută o serie de verificări la instituţiile de credit, conform unor surse din piaţă citate de Economica.net. Ţinta ar fi verificarea valorii activelor financiare ale băncilor, cele care vor trebui impozitate conform noii legislaţii care a introdus „taxa pe lăcomie”, adresată băncilor care, din perspectiva guvernului, ar avea dobânzi prea mari. Aceleaşi surse ne-au spus că cele mai mari credite din România au fost deja mutat în străinătate de băncile care activează aici, după apariţia OUG 114.
Verificările merg către componenţa activelor bancare ale instituţiilor de credit, deoarece ar exista suspiciunea că unele bănci ar fi operat transferuri ale unor mari credite corporate către sucursale ale băncii mamă.
ANAF a început o serie de controale încrucişate în câteva bănci mari şi unii dintre clienţii lor încă de săptămâna trecută, Fiscul dorind să verifice şi conformitatea dintre creditele şi depozitele existente în instituţiile de credit şi felul de raportare în conturile persoanelor fizice sau juridice în cauză.