Planul guvernului maghiar de a restricţiona creditele în valută acordate de bănci este „inacceptabil”, şi în anumite privinţe chiar neconstituţional, a apreciat şeful Asociaţiei Ungare a Băncilor, Tamas Erdeik, citat de MTI. Planul guvernului de a ajuta pe maghiarii care au rate lunare mari la creditele în valută din cauza valorii scăzute a forintului faţă de francul elveţian, ar putea dăuna băncilor din Ungaria, a declarat Tamas Erdeik, care s-a plâns că partid
Planul guvernului maghiar de a restricţiona creditele în valută acordate de bănci este „inacceptabil”, şi în anumite privinţe chiar neconstituţional, a apreciat şeful Asociaţiei Ungare a Băncilor, Tamas Erdeik, citat de MTI.
Planul guvernului de a ajuta pe maghiarii care au rate lunare mari la creditele în valută din cauza valorii scăzute a forintului faţă de francul elveţian, ar putea dăuna băncilor din Ungaria, a declarat Tamas Erdeik, care s-a plâns că partidul de guvernare Fidesz nu a consultat asociaţia înainte de a introduce aceste propuneri. Planul va submina întregul sistem de credite ipotecare pentru cetăţeni, a adăugat el.
Una dintre propuneri, aceea de a permite cetăţenilor care au împrumuturi să extindă perioada de maturitate a creditelor contractate, cu până la cinci ani, ar permite, în mod paradoxal, acelaşi drept de a modifica unilateral contractele pe care aceleaşi propuneri ale guvernului doresc să le elimine pentru bănci. Această măsură ar duce la creşterea numărului de persoane care nu îşi onorează datoriile, a apreciat el.
Joi seară, un oficial al partidului Fidesz, Antal Rogan, a anunţat că deputaţii au întocmit un plan ce cuprinde opt propuneri pentru a-i ajuta pe maghiarii care au dificultăţi în ceea ce priveşte rambursarea împrumuturilor pe care le-au contractat. Una din aceste propuneri este aceea de a interzice băncilor să iniţieze schimbări în contracte care i-ar putea dezavantaja pe clienţi sau să perceapă dobânzi excesive. În plus, băncile ar putea fi obligate să ofere clienţilor opţiuni avantajoase pentru rambursarea anticipată a ipotecilor care au crescut foarte mult. De asemenea, clienţii ar putea extinde perioada de rambursare a creditelor, cu cinci ani. Însă băncile nu vor putea să supraevalueze proprietatea, iar penalităţile excesive din partea băncilor în caz de neplată vor fi interzise.
Francul elveţian s-a apreciat la cea mai mare valoare în ultima săptămână, ceea ce reprezintă o dificultate pentru cetăţenii care au contractat credite ipotecare, şi care trebuie să plătească rate lunare mai mari. Analiştii au avertizat că dacă tendinţa de apreciere a francului va continua, incapacitatea de plată din partea cetăţenilor maghiari ar putea destabiliza sectorul bancar al Ungariei.