Toate cele noua „bănci-mama” prezente pe piata romaneasca si-au dat acordul scris ca nu vor retrage liniile de credit din Romania si ca vor continua sa finanteze economia autohtona.

„Suntem constienti ca este in interesul nostru colectiv si in interesul Romaniei sa subscriem la angajamente coordonate de a mentine in intregime expunerea pe piata romaneasca”, se precizeaza intr-un comunicat al celor noua institutii financiare.

Am luat la cunostinta ca subsidiarele noastre din Romania vor trebui sa-si ajusteze operatiunile conform cu conditiile economice dificile.

Un necesar de capital suplimentar nu poate fi exclus, si vom furniza acest capital acolo unde va fi necesar. Suntem pregatiti sa facem aceste angajamente, in cadrul programelor multilaterale de sprijin, in termeni bilaterali cu BNR, si cu implicarea autoritatilor de supraveghere din tarile noastre de provenienta, conform cadrelor legislative europene si nationale”, se mai spune in documentul mentionat.

Acest acord a fost solicitat, si obtinut, de catre Fondul Monetar International, care a participat, in cursul zilei de ieri, la o intalnire, la Viena, cu reprezenantii celor noua banci-mama care au subsidiare in Romania.

_____________________________________________________________________________________

  • Romania a fost reprezentata la aceasta intalnire de catre prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu

Alaturi de de acesta s-au aflat oficiali ai:

  • FMI, Comisiei Europene, Bancii Mondiale, BERD, BEI

precum si presedintii:

  • Erste Group, Volksbank, Raiffeisen International, Societe Generale, UniCredit, EFG Eurobank, National Bank of Greece, Alpha Bank si Piraeus

_____________________________________________________________________________________

Informatii complementare pe acelasi subiect pot fi obtinute accesand urmatorul link:

„Băncile străine sunt solidare cu România”