Sistemul bancar din țara noastră a continuat şi în ultimele luni să se ajusteze la consecințele crizei financiare, iar acum se pregătește de înfruntarea efectelor ce rezultă din posibila stopare a expansionismului monetare din Statele Unite ale Americii (SUA), după cum indică și analiza realizată de Andrei Rădulescu, senior investment analyst la SSIF Broker. „De asemenea, au persistat evoluțiile divergente, determinate de o serie de factori, cum ar fi procesul de dezintermediere, fluctuațiile pieței valutare și așteptările cu privire la deciziile viitoare de politică monetară pe plan intern“, arată Andrei Rădulescu.
Recent, au fost publicate și rezultatele financiare aferente trimestrului al doilea de unele dintre companiile listate la bursă. „Banca Transilvania a avut un câștig net mai mare, însă dinamica atât pe trimestrul al doilea, cât și pe primul semestru a fost mai bună în cazul Băncii Române de Dezvoltare“, explică Daniela Ropotă, analist la Intercapital Invest.
Profitul net înregistrat de Banca Transilvania în primul semestru al anului s-a ridicat la 180,2 milioane lei, aferent unui profit brut de 209,4 milioane lei, în ușoară creștere față de anul trecut. Veniturile operaționale s-au situat 733,5 milioane lei, iar costul riscului de credit a fost de 141 milioane lei. Numărul de clienți activi este de aproximativ 1,68 milioane lei, iar activele bilanțiere au urcat cu 2%, până la 30,12 miliarde lei.
De la începutul anului și până pe 7 august, cotația Băncii Transilvania (TLV) a urcat cu 7,5%, până la 1,365 lei pe acțiune, preț ajustat și cu cele cinci milioane de acțiuni distribuite gratuit către salariați. De altfel, imediat după publicarea rezultatelor financiare din prima jumătate a anului, valoarea unui titlu TLV a urcat cu 4,76%, semn că investitorii apreciază evoluția băncii transilvănene. Însă nu se poate spune același lucru și despre Banca Română de Dezvoltare (BRD), care a avut rezultate mai bune comparativ cu aceeași perioadă de anul trecut, însă a urcat doar cu 0,64% după publicarea cifrelor. De altfel, la nivelul întegului an titlurile BRD consemnează o apreciere de 3,8%, jumătate față de cea a TLV.
Bancă mare, apreciere mică
Mai mult decât atât, evoluția cotației BRD din ultimele patru luni este negativă, după cum se poate observa în graficul de mai sus, iar rezultatele financiare nu i-au ajutat prea mult. Profitul net al BRD din primul semestru s-a ridicat la 62 milioane lei, în creștere cu 58%, iar venitul net bancar s-a situat la 1,36 miliarde lei, în scădere cu 5% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Banca a reușit să își îmbunătățească și costurile operaționale, cheltuieli în scădere cu 8,9%, iar raportul cost/venituri a ajuns la 45%, mai bun cu 1,9 puncte procentuale față de cel de anul trecut. De asemenea, costul net al riscului a înregistrat o scădere de 7,8%, la un sold al creditelor acordate mai mic cu 1% față de sfârșitul lui iunie 2012.
Cea mai mică apreciere din 2013 a unei bănci listate la BVB îi aparține Erste Bank, a cărei cotație a urcat cu doar 2,1%. Spre deosebire de BRD însă, banca austriacă, reprezentată în România de BCR, are rezultate în scădere în primul semestru. Profitul net al Erste Group s-a situat la 301,2 milioane euro, în scădere de la 453,6 milioane euro în aceeași perioadă a anului trecut. Veniturile operaționale s-au ridicat la 3,48 miliarde euro, în scădere cu 4,2%, dintre care cel mai mult au adus veniturile din dobânzi nete, care au coborât, la rândul lor, de la 2,65 miliarde euro anul trecut până la 2,43 miliarde euro anul acesta.
Erste Group (EBS) este cea mai mare instituție bancară listată al BVB (pe sectorul piața internațională), însă investitorii locali nu pun niciun fel de presiune pe preț. Oricum, banca a reușit o majorare de capital la începutul lunii trecute, în valoare de 660 milioane euro, bani cu care urmează să își consolideze capitalul în vederea conformării la Basel 3.
Investitorii locali sunt însă interesați de Banca Comercială Carpatica (BCC) care păstrează o creștere de 40% față de cotația de închidere a anului trecut. Important de precizat este că aprecierea de 40% a fost realizată la începutul anului; la data de 9 ianuarie cotația era egală cu cea de la 7 august. Banca nici nu și-a prezentat încă rezultatele pe primul semestru, însă profitul de 30 milioane lei de anul trecut (față de pierdere în 2011), schimbarea managerului general și zvonurile unei preluări de către un fond de investiții au urcat rapid interesul investitorilor și cotația BCC.
660 milioane euro este majorarea de capital prin plasament accelerat efectuată de Erste Bank în iulie, oferta fiind subscrisă integral de investitorii instituționali