Testele de stres derulate anul acesta de BCE se vor concentra pe situaţia din Italia. În condiţiile în care băncile italiene au în portofolii credite neperformante în valoare de aproximativ 360 de miliarde de euro, Guvernul de la Roma a discutat cu autorităţile de reglementare soluţii pentru sprijinirea instituţiilor financiare, scrie Agerpres.
"Nu mă aştept ca rezultatele testelor de stres să provoace distorsiuni semnificative printre băncile germane. sunt încrezător că rezultatele din 29 iulie vor duce la creşterea încrederii în Germania", a afirmat şeful BdB, Michael Kemmer. Acesta a adăugat că nu se aşteaptă la o criză bancară în Italia.
"Cred că Italia trebuie şi îşi poate rezolva problemele. Datoriile băncilor italiene către cele germane se ridică la 16,5 miliarde de euro, un nivel gestionabil," a afirmat Kemmer. Acesta a dat asigurări că şi în cel mai defavorabil scenariu nu va exista risc de contagiune pentru băncile germane, potrivit Agerpres.
Guvernatorul Băncii Centrale a Italiei, Ignazio Visco, a declarat recent că nu exclude o intervenţie publică în sprijinul sectorului bancar. La rândul său, ministrul italian de Finanţe, Pier Carlo Padoan, a dat asigurări că Executivul de la Roma analizează toate posibilităţile pentru a sprijini sectorul bancar fără a încălca reglementările UE.
Banca Centrală Europeană estimează că 7,1% din creditele bancare din zona euro erau neperformante la finele lui 2015, un raport de aproape cinci ori mai mare decât cel înregistrat în SUA. Italia şi Grecia se află în cea mai proastă situaţie.