Un organism interguvernamental antifraudă spune că activitatea Federaţiei Internaţională de Fotbal a fost cauţionată de bănci astfel încât organizaţia a putut ocoli legea.
Corupţie, mită, spălare de bani şi fraudă; acestea sunt acuzaţiile aduse unor oficiali la nivel înalt în fotbalul mare, iar băncile nu au fost tocmai străine de aceste acţiuni infracţionale. Verdictul îi aparţine aşa-numite forţe de intervenţii financiare, organism interguvernamental cu sediul în Paris înfiinţat în anul 1989 tocmai cu scopul de a preveni astfel de încălcări ale legii. Un raport recent al instituţiei citat de Reuters subliniază importanţa faptului ca astfel cazuri de presupusă corupţie şi spălare de bani să fie prevenite din timp prin monitorizarea clienţilor cu nivel ridicat de risc ai sistemului bancar. Autorităţile americane şi elveţiene investighează în prezent în ce măsură atribuirea organizării Campionatelor Mondiale de Fotbal din anii 2018 şi 2022 către Rusia şi, respectiv Qatar nu s-a realizat prin mituirea unor înalţi oficiali ai FIFA.
Forţa de Intervenţie în Sistemul Financiar aprciază că instituţiile financiare nu au acordat suficientă importanţă activităţilor şi tranzacţiilor oficialilor puşi în legătură cu potenţialele acte de corupţie anchetate în prezent. Transferurile de bani negri s-au realizat fără a fi detectate în sistemul financiar, mai spune documentul citat care consideră că în viitor băncile ar trebui să dea o importanţă mai mare operaţiunilor efectuate de clienţii săi cu un grad mai ridicat de risc.
Cum organisme internaţionale precum FIFA sau Comitetul Internaţional Olimpic nu plătesc impozite, aceasta le face susceptibile unor cazuri de spălare de bani sau evaziune fiscală fapt pentru care tranzacţiile lor finanicare ar trebui mai atent monitorizate în sistemul bancar european, spunea şi raportul din martie a.c. al Departamentului de Stat al SUA. Forţa de Intervenţie Financiară cu sediul în Paris observa, de asemenea, că începând cu anul 2012 tot mai mulţi bani au intrat să finanţeze sportul şi că multe dintre aceste sume ar avea provenienţă dubioasă. "În pofida creşterii rapide şi a vizibilităţii sporite a sectorului fotbalului, structurile de reglementare ale acestuia nu au ţinut pasul cu aceste schimbări", este una dintre concluziile instituţiei.