Banca Centrală Europeană a ajuns să fie cel mai important furnizor de lichidităţi dar şi cea mai atractivă formă de plasament pentru instituţiile financiare europene care nu mai au aproape deloc încredere una în alta. Fenomenul, extrem de periculos, ar putea avea ca deznodământ o creştere substanţială a dobânzilor pe piaţa interbancară ceea ce ar duce la o nouă etapă de recesiune profundă
Băncile europene constituie depozite record la Banca Centrală Europeană într-o mişcare care evidenţiază lipsa de încredere care s-a instalat de ceva vreme în cercurile financiare.
BCE a atras depozite overnight de nu mai puţin de 452 de miliarde de euro într-o singură zi, valoare nemaîntâlnită în istoria instituţiei. Mai grav este că infuziile de capital prin credite acordate băncilor de BCE doboară şi ele record după record transformând instituţia în principal partener de afaceri pentru bănci.
Potrivit unui official BCE citat de Bloomberg, valoarea creditelor acordate de banca centrală a urcat de la 214 miliarde de euro la aproape 880 de miliarde de euro într-o singură săptămână. Dacă situaţia se prelungeşte ea ar putea avea ca effect o creştere a dobânzilor pe piaţa interbancară.
Un fenomen asemănător dar determinat de alte cauze(BNR a lăsat piaţa fără lei pentru a contracara un atac pe curs) s-a petrecut şi în România la finele anului 2008 când dobânzile la care băncile se împrumutau între ele ajunseseră la niveluri absurde de până la 70%.
Menţionăm că băncile se împrumută de la BCE cu o dobândă de 1% pe an şi plasează lichidităţi la aceeaşi instituţie cu doar 0,25% pe an ceea ce arată că preferă să îşi asume pierderi decât să împrumute alte instituţii financiare sau companiile. Fără lichidităţi, economia Europei ca reintra în recesiune.