Băncile poartă povara creditelor neperformante din sectorul imobiliar de peste un an. S-au renegociat termenii cu debitorii, împrumuturile au fost reeşalonate, ba chiar, în unele cazuri, dezvoltatorii imobiliari şi-au cerut insolvenţa pentru a se proteja astfel de creditori. Atitudinea băncilor a rămas una conservatoare, în ceea ce priveşte iminenţa executărilor silite, însă companiile de servicii imobiliare sunt de părere că tăvălugul nu mai poate fi oprit în 2010. Avocaţii specializaţi în insolvenţă consideră că din cele circa 20.000 de dosare de recuperare deschise anul trecut, circa 98% se vor solda cu falimentul debitorilor.

Avocatul Arin Stănescu, membru al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, estimează că numărul dosarelor de insolvenţă, ce vor fi deschise în primul trimestru al acestui an, se va ridica la 6.000, doar în ianuarie fiind lansate peste 2.000 de astfel de proceduri. Din acest număr 5% este format din firme care au ca obiect de activitate tranzacţiile imobiliare.

„Unele bănci îşi asumă pierderile în cazul dezvoltatorilor cu probleme, pentru că nu sunt dispuse să execute proiectele acestora. Faţă de anul trecut, acum se poartă negocieri mai complexe în ceea ce priveşte restructurarea creditelor. Cazul Planorama este evident în acest sens. Se încearcă resuscitarea dezvoltatorilor, pentru că varianta executării ar aduce pierderi mari pentru bancă“, a declarat pentru capital.ro Daniel Tudor, head of real estate division în cadrul Volksbank, bancă a cărei expunere pe sectorul imobiliar depăşeşte 90%.

„Băncile vor scoate ştecherul din priză“

Avocaţii nu mai văd, însă, o ieşire din acest cerc vicios, singura alternativă fiind executarea activelor imobiliare. În prima parte a anului se aşteaptă să crească numărul insolvenţelor dezvoltatorilor, dar de această dată la cererea creditorilor şi nu cu scop de protejare.

„În primul trimestru din acest an vom vedea valuri de executări silite. Nu văd alternativă la acest fenomen. Băncile vor începe să scoată ştecherul din priză, să oprească sursa de energie, şi fie vor cere insolvenţa, fie vor încerca o executare. Teoretic, băncile pot prelua garanţiile constituite la nivelul părţilor sociale ale vehicolelor investiţionale prin intermediul cărora se dezvoltă aceste proiecte, însă procesul este unul laborios. Vor fi tot mai puţini dezvoltatori în poziţia de a cere insolvenţa în scop protectiv“, consideră  Sebastian Guţiu, managing partner al casei de avocatură Schoenherr şi Asociaţii.

Acesta mai estimează că vom asista la o creştere semnificativă a cazurilor în care băncile nu vor mai reeşalona creditele neperformante, la care se vor adăuga companiile care intră în insolvenţă în mod natural.

Valul va porni odată cu revenirea pieţei imobiliare

Motivul pentru care băncile preferă să amâne iniţierea procesului de executare este dat în primul rând de faptul că valoarea activelor constituite în garanţii s-a depreciat drastic în ultimul an, iar pierderile ar fi consistente în cazul unei executări.

„Băncile o să dea drumul la executări când vor apărea primele semne de revenire a pieţei imobiliare, când începe creditarea, ca să poată vinde proprietăţile. Acum, ar face nişte cheltuieli cu publicitatea şi nici nu ar reuşi să vândă. În general, nu o să îşi recupereze creanţele. Vorbim despre proiecte  la care creditele reprezintă şi 70% din valoarea investiţiei, dezvoltatorul a plătit un an sau doi, iar acum proprietatea o poate vinde la 20-30% din valoare. Dar măcar vor limita pierderea. În cel mai bun caz, valul de executări va începe spre sfârşitul acestui an“, explică Adrian Crivii, general managerul companiei de evaluare Darian.

Potrivit acestuia, sunt şi discuţii între bancă şi dezvoltator, în care companiei creditate i se cere să vândă din active, pentru ca banca să nu fie nevoită să o execute, deoarece procesul este costisitor.