Guvernul a decis ca garanția statului la creditele contractate prin programul „Prima Casă“ să fie redusă la jumătate, iar în program să fie incluse și persoanele care dețin deja o casă în suprafață maximă de 50 de metri pătrați, băncile având la dispoziție trei luni pentru a stabili dacă acceptă noile condiții. A fost eliminat deasemenea criteriul limitei de vârstă, astfel încât programul să poată fi accesat și de alte persoane decât cele în vârstă de până la 35 ani.
Premierul Emil Boc a precizat că nu vor fi modificate plafoanele privind avansul perceput la contractarea creditului, dobânda împrumutului și cuantumul garanției. „Băncile au la dispoziție trei luni pentru a participa la acest program, iar regula va fi «primul venit, primul servit»“, susține acesta.
În analiză
Aurel Șaramet, președintele Fondului de Garantare, afirmă că „prin varianta propusă de Guvern s-ar elibera 50% din plafonul deja utilizat, însă și riscul asumat de bănci ar fi mai mare în acest caz. Din cele patru bănci care au anunțat inițial continuarea participării la program, o bancă s-a retras. Asumarea angajamentelor inițiale ține de capabilitatea băncilor.“
Băncile BCR, BRD și Bancpost și-au manifestat acordul de principiu de a participa la program chiar și în noile condiții. Reprezentanții CEC Bank si Millennium declară că se analizează cu atenție varianta participării. Adrian Jantea, director promovare și distribuție persoane fizice în cadrul BRD, declară că „din datele pe care le avem acum, suntem deschiși și pentru această nouă etapă a programului. Este adevărat că mai sunt unele detalii tehnice care mai trebuie analizate, mai este nevoie și de aprobarea la nivel de top management, dar ecourile pe care le am de acolo sunt pozitive.“
George Georgakopoulos, director creditare persoane fizice la Bancpost, afirmă că „asumarea unui risc adițional de către bancă ar presupune în mod normal ajustarea în sens crescător a costului, deoarece dobânda este și o măsură a riscului asumat de către creditor. În situația economică actuală, considerăm că avansul redus își are în continuare fundamente, el reprezentând principalul avantaj pentru potențialii clienți“.
CEC Bank și Raiffeisen, două dintre băncile care au epuizat în luna martie fondul primit, au lansat deja oferte promoționale pentru creditele ipotecare acordabile în condiții destul de apropiate de cele ale programului guvernamental. La CEC Bank, avansul minim este de 10%, nu se percep comisioane pentru evaluare sau pentru analiza dosarului. Există un comision lunar de administrare a creditului, de 0,04%. Pentru creditele solicitate până la 31 octombrie, dobânda este de 8,84% pentru lei și 5,22% pentru euro. Raiffeisen Bank a lansat creditul „Prima ta locuință Raiffeisen“, în euro, cu o dobândă de 5,55% pe an (pentru clienții care își încasează veniturile în cont curent la bancă) și 5,95% pe an (oferta standard). Banca finanțează până la 85% din imobilul adus în garanție. Se percepe o taxă de evaluare de 90 de euro și un comision unic tot de 90 de euro.
Conform datelor furnizate de Fondul de Garantare, la data de 31 martie, erau înregistrate peste 3.560 de solicitări de garantare din care au fost aprobate aproximativ 3.100, diferența fiind reprezentată de  dosare  incomplete sau aflate în analiză. Valoarea garanțiilor aprobate se ridică la aproximativ 117 milioane euro. În ultima săptămână, ritmul mediu de înregistrare a dosarelor a fost de 120 de dosare pe zi. La programul Prima Casă 3, cu un plafon alocat de 200 de milioane euro, au participat 21 de bănci autohtone, dintre care șase au anunțat oficial că plafonul a fost epuizat (Raiffeisen, CEC Bank, Emporiki, Garanti, OTP Bank și Leumi). Acestora le fusese alocată o sumă totală de 37,5 milioane de euro.