Băncile din Europa Occidentală au continuat retragerile de fonduri din Europa Centrală şi de Est, în trimestrul patru din 2013, dar condiţiile generale de creditare au început să se îmbunătăţească, transmite Reuters.
În perioada octombrie-decembrie 2013, instituţiile de creditare care îşi raportează datele la Banca Reglementelor Internaţionale (BIS) şi-au redus cu 0,3% din PIB poziţiile externe în Europa emergentă (excluzând Rusia şi Turcia), faţă de 0,2% în trimestrul trei.
Raportul a fost redactat de un comitet al 'Iniţiativei Viena'. Pentru a preveni un proces dezordonat de deleveraging (dezintermediere) al băncilor din Europa Occidentală prezente în Europa Centrală şi de Est, BERD a sprijinit 'Iniţiativa Viena', creată la începutul anului 2009 de băncile centrale şi guvernele din Europa Centrală şi de Est, autorităţile UE, alături de FMI, Banca Mondială, BERD, Banca Europeană pentru Investiţii, pentru a preveni eventuale retrageri masive de capital de pe pieţele est-europene, după criza globală provocată de falimentul Lehman Brothers.
În perioada de boom de dinaintea crizei, statele din Europa emergentă s-au bucurat de intrări masive de capital străin, dar acum unele bănci îşi retrag fondurile.
Raportul indică o îmbunătăţire a condiţiilor externe de finanţare în Europa Centrală şi de Est în ultimele trei luni din 2013, datorită redresării intrărilor de numerar, care includ investiţiile în obligaţiuni şi acţiuni.
'Cererea pentru credite şi condiţiile de acordare sunt aşteptate să se îmbunătăţească în următoarele şase luni. Avansul creditării în Turcia şi fostele republici sovietice (CIS) rămân variabile, dar în restul regiunilor se observă clar semnele redresării creditării generale', se arată în raport.
Acesta indică un nivel diferit al retragerii finanţării externe în regiune, cel mai ridicat nivel al ieşirilor totale de numerar s-a înregistrat anul trecut în Slovenia – 8,5% din PIB. În trimestrul patru din 2013 cele mai semnificative ieşiri de numerar au fost în Slovacia (4,3% din PIB), Macedonia (3,7% din PIB) şi Ungaria (2,3% din PIB).
Regiunea încă se confruntă cu riscuri din cauza turbulenţelor din Ucraina, a deciziei Rezervei Federală a SUA (Fed) de a-şi retrage sprijinul acordat economiei şi de efectele testelor de stres care ar putea reduce apetitul băncilor din Europa occidentală faţă de expunerea la Europa Centrală şi de Est.
'Dacă riscurile se materializează, Europa Centrală şi de Sud-Est (CESEE) s-ar putea confrunta cu o volatilitate sporită pe pieţele financiare, cu costuri de finanţare ridicate, restrângerea accesului la finanţare şi presiuni mai solide pentru retragerile de fonduri', se arată în raport.
Acesta adaugă că statele din regiune trebuie să menţină o rată de schimb flexibilă şi să rezolve problema creditelor neperformante.
Multe bănci din Europa Centrală şi de Est sunt deţinute parţial sau integral de instituţii de creditare din Europa Occidentală, care trebuie să-şi majoreze capitalul pentru a îndeplini noile cerinţe ale autorităţilor de reglementare şi pentru a-şi repara bilanţurile, afectate de criza datoriilor din zona euro. Temerile că aceste bănci se vor retrage pe pieţele lor interne au afectat semnificativ economiile din Europa emergentă. AGERPRES