Băncile poloneze vor propune în săptămânile următoare planuri destinate să-i încurajeze pe cei care au credite în franci elveţieni să le convertească în zloţi, a declarat marţi preşedintele Asociaţiei băncilor din Polonia, semn că băncile vor să ajungă la un compromis cu Autoritatea de reglementare a pieţelor financiare, transmite Reuters.
Decizia neaşteptată a Băncii Naţionale a Elveţiei din 15 ianuarie de elimina pragul minim al cursului de schimb euro-franc a condus la deprecierea cu 22% a zlotului polonez în raport cu francul, ceea ce a provocat dificultăţi pentru cele aproximativ 575.000 de familii din Polonia care au credite în franci.
Guvernul polonez a propus o serie de măsuri de sprijinire a celor care au luat credite în franci şi acum băncile sunt presate să vină şi ele în ajutorul debitorilor.
Într-o conferinţă de presă organizată marţi, preşedintele Asociaţiei băncilor din Polonia, Krzysztof Pietraszkiewicz a declarat că băncile vor anunţa la data de 11 martie un set de propuneri destinat rezolvării problemelor creditelor în franci. Pietraszkiewicz a adăugat că băncile vor prezenta mecanisme care să-i încurajeze pe debitori să-şi convertească în zloţi creditele în valută. Cu toate acestea, Krzysztof Pietraszkiewicz nu a dezvăluit dacă propunerile băncilor vizează conversia la cursul pieţei sau la un curs istoric. Cea de a doua opţiune ar fi mai favorabilă pentru debitori, dar băncile vor fi cele care ar trebui să plătească diferenţa între cursul pieţei şi cel utilizat la conversie.
Băncile poloneze au căzut deja de acord cu Guvernul cu privire la o serie de măsuri de sprijinire precum reducerea dobânzilor, dar şi diminuarea costurilor pentru debitori când schimbă zloţi în franci pentru a-şi plăti ratele. Cu toate acestea, atât preşedintele Poloniei cât şi mai multe agenţii de stat au cerut băncilor să facă mai mult. Preşedintele Autorităţii de reglementare a pieţelor financiare din Polonia (KNF), Andrzej Jakubiak, a propus ca debitorii să îşi poată converti creditele în zloţi la un curs de schimb istoric, chiar dacă clienţii vor plăti băncilor unele despăgubiri. Însă directorii de bănci au avertizat că această abordare ar fi foarte costisitoare. Costurile planului KNF sunt estimate la 20-25 miliarde de zloţi (5,44-6,80 miliarde de dolari).
Guvernul ungar a decis anul trecut să convertească creditele din franci în forinţi la un curs de schimb fix. De asemenea, luna trecută, Guvernul croat a votat în favoarea obligării băncilor de a absorbi pierderile rezultate de pe urma îngheţării cursului de schimb al francului.
AGERPRES