Experţii în insolvenţă au declarat pentru „Evenimentul Zilei” că, de luna viitoare, băncile vor accelera procesul de executări faţă de datornici. De luna viitoare, băncile sunt hotărâte să lovească foarte tare în debitorii care până în prezent nu au reuşit sub nicio formă să-şi achite datoriile faţă de instituţiile de finanţare, spun specialiştii în insolvenţă. Decizia vine după ce lichiditatea în principalele sectoare ale economiei a scăzut.„E
Experţii în insolvenţă au declarat pentru „Evenimentul Zilei” că, de luna viitoare, băncile vor accelera procesul de executări faţă de datornici.
De luna viitoare, băncile sunt hotărâte să lovească foarte tare în debitorii care până în prezent nu au reuşit sub nicio formă să-şi achite datoriile faţă de instituţiile de finanţare, spun specialiştii în insolvenţă. Decizia vine după ce lichiditatea în principalele sectoare ale economiei a scăzut.„Este normal să facă acest lucru, având în vedere că discuţiile legate de rescadenţare au început încă de la debutul crizei, din toamna anului 2008”, a declarat Arin Stănescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din România (UNPIR).
Potrivit aprecierilor lui, de luna viitoare băncile vor începe să execute silit majoritatea rău-platnicilor fie că sunt persoane fizice, fie că sunt firme.
„La începutul crizei, au făcut reeşalonări pe trei, pe şase sau chiar pe douăsprezece luni. Să spunem că după prima reeşalonare băncile au mai acordat încă una, dar dacă au văzut că nici după aceasta compania nu a reuşit să-şi îndeplinească îndatoririle faţă de bancă, evident o va executa silit”, mai spune şeful UNPIR.
Din totalul creditelor acordate persoanelor fizice, 15% au o situaţie „îndoielnică şi pierdere”. Pentru 10% dintre acestea, băncile au făcut deja provizioane şi, în viitorul apropiat, urmează să facă şi pentru restul.
Potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR), creditele cu restanţe totalizau la finele anului trecut 7,8 miliarde de lei, în creştere de aproape trei ori faţă de valoarea consemnată în decembrie 2008, de 2,8 miliarde de lei. Dacă la finele anului 2008 restanţele în lei se ridicau la numai 1,8 miliarde de lei, în decembrie 2009, acestea ajunseseră la 4,34 miliarde de lei.
DETALII:
Citeşte mai mult pe evz.ro.