Expertii bancari indeamna la o colaborare in lupta impotriva fraudei, desi recunosc ca exista numeroase bariere care fac dificila aceasta cooperare, arată  un studiu comandat de First Data International si realizat de Olive Insight printre 52 de banci din regiunea EMEA (Europa, Africa, Orientul Mijlociu).

"Bancile recunosc ca este foarte important sa colaboreze intre ele si cu alte agentii pentru a combate frauda, insa, pentru moment, schimbul de informatii si de analize nu are un nivel semnificativ", a declarat Jackie Barwell, director al managementul fraudei pentru Europa, Orientul Mijlociu si Africa in cadrul First Data International.  

Potrivit studiului, 96% dintre respondenti cred ca frauda este un fenomen global si in continua extindere si ca practicile de fraudare sunt rapid transmise dintr-o parte in alta a lumii. Dar, astfel,  industria are şi posibilitatea de a anticipa dezvoltarea si prevenirea unui eventual atac.

Aproximativ 55% dintre respondentii studiului cred ca reglementarile din sistemul bancar sunt utile, in timp ce altii, in special in Vestul Europei, sunt ingrijorati de faptul ca reglementarile se pot dovedi prea restrictive.  

Frauda online este o adevarata problema in Europa de Vest si o amenintare semnificativa in regiunile unde va lua amploare utilizarea internetului, acest tip de frauda  dand autorului o probabilitate mare de reusita cu riscuri personale reduse, existand posibilitatea de a frauda rapid mai multe persoane. 38% dintre respondenti denunta o crestere a atacurilor de tip phishing si peste o treime din acestia anticipeaza cresterea fraudelor CNP (card not present) online.

Studiul releva ca peste 50% dintre respondenti considera sistemele tehnologice de protectie arma cheie in lupta impotriva fraudei, si ca multe organizatii introduc sisteme anti-skimming si imbunatatesc securitatea terminalelor ATM.  

First Data International face parte din First Data Corp., un furnizor major de solutii de comert electronic si de plata la nivel mondial. First Data International are aproximativ 7,900 angajati si este prezenta in Europa, Orientul Mijlociu, Africa, America Latina, Canada, Australia si Asia-Pacific.

Sursa: Capital 30 Martie 2007