Băncile se aşteaptă, pentru prima dată după doi ani, la o uşoară relaxare a standardelor de creditare pentru creditele ipotecare, într-o piaţă imobiliară în care preţurile locuinţelor vor continua să scadă, dar cu o intensitate mai scăzută, potrivit unui sondaj BNR.
BNR precizează în sondaj, realizat în rândul primelor 10 bănci după cota de piaţă aferentă creditării companiilor şi populaţiei, că cererea de credite ipotecare s-a menţinut în ultimele trei luni ale anului trecut aproximativ la acelaşi nivel din trimestrul anterior.
„Situaţia economică incertă şi evoluţia pieţei imobiliare alimentează caracterul preventiv al populaţiei. Pentru primul trimestru din acest an, aşteptările băncilor rămân în teritoriul pozitiv, dar se situează pe o pantă descrescătoare”, se arată în raportul BNR.
BNR notează că, în timp ce procentul net al băncilor care au considerat necesară înăsprirea normelor de creditare la creditele de consum a rămas ridicat (45%), în cazul creditelor destinate achiziţiei de locuinţe şi terenuri, aportul de restrictivitate a fost scăzut la nivelul sectorului bancar (sub 10%).
„Aşteptările pentru primul trimestru indică o uşoară relaxare a standardelor pentru creditele imobiliare, pentru prima dată în aproape 2 ani”, se menţionează în raport.
Primele zece bănci, participante la sondaj
În ceea ce priveşte preţurile locuinţelor, corecţia a continuat în ultimul trimestru al anului trecut, în linie cu anticipaţia băncilor, care se aşteaptă ca aceste evoluţii să urmeze acelaşi trend şi în perioada următoare, dar cu o intensitate mai scăzută.
Sondajul privind creditarea companiilor nefinanciare şi a populaţiei este efectuat trimestrial de către BNR în lunile ianuarie, aprilie, iulie şi octombrie şi are la bază un chestionar care este transmis primelor zece bănci, alese după cota de piaţă aferentă creditării companiilor şi populaţiei. Aceste instituţii deţin aproximativ 80% din creditare. Opiniile acoperă evoluţiile din ultimele trei luni şi aşteptările privind următoarele trei luni.
Răspunsurile la întrebări sunt analizate din perspectiva soldului conjunctural (procent net). Soldul conjunctural este calculat ţinându-se cont de cota de piaţă a băncilor respondente.
SURSA: Mediafax