Desi oferta bancilor de pastrare a obiectelor de valoare a crescut in ultimii doi ani, aceasta este mult depasita de cerere in perioada sarbatorilor de iarna. Frica de hoti ii indeamna pe cei care vor pleca in concediu sa-si puna la adapost bijuteriile, actele importante sau valuta din casa. Pe termen mai lung, casetele sunt utilizate de colectionarii de timbre sau posesorii de obiecte de arta, care isi pastreaza in permanenta colectiile de valoare, la banca.
Pentru pastrarea „suvenirurilor” compromitatoare in siguranta, departe de ochii sotiei, casetele bancare reprezinta solutia ideala. Cu o suma modica, sotul infidel poate pastra linistea caminului.
Pe langa faptul ca inchirierea unei casete este foarte ieftina, procedura este si ea simpla si rapida. In cazul in care exista casete disponibile, clientul trebuie sa completeze un formular-tip, dupa care plateste suma aferenta inchirierii la casieria bancii. Chiria poate fi in suma fixa, in cazul in care nu se declara valoarea obiectelor aflate in caseta, sau poate fi un procent din valoarea declarata a bunurilor pastrate. Acestea nu sunt evaluate de banca, ci de client, de multe ori fiind depuse articole cu valoare sentimentala mare, dar banale pentru un strain. Toate bancile interzic pastrarea in casete a munitiilor, armamentului, substantelor explozive sau corozive, precum si a celor alterabile si urat mirositoare. Nici drogurile nu au ce cauta in casetele bancilor. Totusi, nimeni nu verifica ce introduce clientul in caseta, punandu-se baza pe buna-credinta a acestuia. „De obicei, in casete sunt depozitate bijuterii, acte si chiar bani. Foarte multi clienti sunt nerezidenti si avem drept client chiar si o casa de amanet. Datorita volumului mare de obiecte pe care doreau sa-l depoziteze, le-am pus la dispozitie chiar tezaurul bancii”, afirma Victor Druga, director adjunct la Sucursala Municipiului Bucuresti a Bancii Internationale a Religiilor.
Procurorii pot impune
deschiderea casetelor
Casetele nu pot fi deschise de banca decat in urma unei cereri scrise a organelor de ancheta care il cerceteaza pe posesor. Pentru a afla, insa, daca o persoana cercetata a inchiriat o caseta de valori, procurorii trebuie sa faca verificari la toate sucursalele bancare care ofera acest serviciu. O munca imensa, care este foarte posibil sa nu dea nici un rezultat.
Este foarte simplu ca acea caseta sa fie inchiriata de un prieten al persoanei cercetate, iar numele acesteia sa nu apara in registrele nici unei banci. „In cazul in care un executor judecatoresc solicita deschiderea unei casete, aceasta cerinta este discutata de consiliul de administratie, si in cazul in care este aprobata, se sparge caseta. In cazul decesului clientului, caseta se deschide de catre banca in prezenta succesorilor, pe baza certificatelor de nastere si de deces ale acestuia”, declara Elena Dragut Corpacescu, director la Sucursala Unirea a Bancii Romane pentru Dezvoltare. Aceste avantaje fac ca serviciul sa fie foarte solicitat, desi bancile nu ii fac o promovare deosebita.
Clientul primeste o legitimatie, fara de care nu poate intra in camera casetelor. In cazul in care doreste, poate imputernici si alta persoana care va avea acces la caseta inchiriata. Banca ii pune la dispozitie o cheie, pentru care, la unele unitati trebuie sa plateasca o garantie care acopera cheltuielile generate de o eventuala pierdere a acesteia. Garantia este returnata la incheierea contractului. In cazul in care cheia este pierduta, caseta trebuie distrusa pentru a fi deschisa, nemaiexistand dublura.
Programul de acces la casete este, in general, acelasi cu programul bancii. De multe ori, in caz de forta majora se fac concesii si clientului i se permite accesul si in afara programului. Datorita accesibilitatii ridicate la casete, multi prefera sa nu se mai complice cu deschiderea conturilor sau constituirea depozitelor, ci pastreaza valuta in casete.
Siguranta obiectelor pastrate este, practic, totala. Cum casetele pentru valori sunt amplasate, de obicei, chiar in tezaurul bancilor, furtul este imposibil. Pentru a ajunge in camera in care sunt amplasate dulapurile cu casete, clientului ii sunt verificate legitimatia si actele de identitate de catre un functionar al bancii. Insotit de acesta, clientul trece de personalul de paza inarmat si de cele doua, trei usi solide din metal care se afla pe drumul spre tezaur. Pe drum, este urmarit in permanenta de camere video de monitorizare.
In cele din urma se ajunge la usa camerei casetelor care este deschisa de functionar. Usa are circa 40 de centimetri grosime si cantareste cateva tone. Dupa deschiderea acesteia, se trece la deschiderea casetei, care nu se poate realiza decat cu doua chei diferite, una apartinand bancii si una clientului. Cheia bancii nu face decat sa deblocheze intrarea in yala a cheii clientului, care deschide efectiv caseta. Dupa deschidere, clientul fie ramane singur in camera, fie este condus intr-o cabina unde poate umbla nestingherit la caseta. Tuturor acestor masuri de siguranta li se adauga si sisteme de securitate electronice, senzori de presiune, temperatura etc., care fac imposibila intrarea neobservata a unei persoane.
Casetele au volume diferite, pretul de inchirire fiind insa acelasi. Perioadele minime de inchiriere oscileaza de la o luna la un an, in functie de banca. Desi costurile acestui serviciu sunt foarte mari pentru banca, iar veniturile obtinute sunt mici, casetele de valori nu trebuie sa lipseasca din portofoliul de servicii al unei banci serioase.
Comisioanele percepute de banci pentru inchirierea casetelor de valori
Banca Comision *
BCR 1,5% pe an din valoarea declarata, dar nu mai putin de 20.000 lei/luna
. 30.000 lei/luna pentru bunurile fara valoare declarata
BIR 30.000 lei/luna pentru bunurile cu valoare nedeclarata **
BRD 1% pe an din valoarea declarata, dar nu mai putin de 30.000/luna
Banc Post de la 10 la 25 USD/luna in functie de marimea casetei
Banca Transilvania 50.000 – 120.000 pe luna, in functie de marimea casetei de valori ***
*) Comisioanelor li se adauga TVA
**) Se percepe o garantie pentru cheie de 15 USD
***) Se percepe o garantie pentru cheie de 100.000 lei