Mai multe bănci pun lacătul în 2025! Zeci de sucursale se închid definitiv

Mai multe bănci pun lacătul în 2025! O cunoscută bancă europeană a luat o decizie radicală. Totul are legătură cu modul în care oamenii preferă să îşi gestioneze finanţele, preferând metoda online. Decizia luată de banca britanică HSBC va duce la pierderea a aproximativ 400 de locuri de muncă.

Decizia celei mai mari bănci din Europa de a închide aplicația Zing de plăți internaționale ar putea duce la pierderea a aproximativ 400 de locuri de muncă. Sursa menționată a declarat pentru agenția de presă Reuters că decizia de a reduce costurile prin închiderea aplicației Zing ar însemna disponibilizări atât la bancă, cât și la centrele externe de asistență pentru clienți, care angajează lucrători non-HSBC.

Zing a fost lansată în ianuarie anul trecut, pentru a facilita plățile transfrontaliere mobile

HSBC, cu sediul la Londra, cea mai mare bancă din Europa după activele totale, a lansat Zing în ianuarie anul trecut, pentru a facilita plățile transfrontaliere mobile. Aplicația avea ca scop atragerea clienților din Regatul Unit care au folosit platforme fintech rivale, precum gigantul de transfer Wise.

„În urma unei revizuiri strategice a Zing în cadrul Grupului HSBC și după o analiză atentă, am luat decizia de a închide Zing și de a integra platforma tehnologică de bază în HSBC”, a declarat un purtător de cuvânt al băncii, potrivit agenției de presă Reuters.

„HSBC se concentrează pe creșterea leadershipului și a cotei de piață în domenii în care are un avantaj competitiv clar și unde are cele mai mari oportunități de a crește și de a susține clienții noștri.”

HSBC nu a dezvăluit câte locuri de muncă ar fi pierdute

Aplicația a fost concepută pentru a completa produsul Global Money al HSBC disponibil clienților internaționali Wealth and Personal Banking și pentru a viza clienții non-HSBC care ar putea ajuta la lărgirea bazei tradiționale de clienți a băncii.

Interesul băncii de a construi Zing, pentru a crea o provocare serioasă pentru concurenți, a scăzut de când Georges Elhedery a preluat conducerea băncii, în septembrie.

hsbc
SURSA FOTO: Dreamstime

Investițiile în Zing au fost considerate o acțiune ineficientă

Elhedery, care a petrecut un an ca director financiar, înainte de a-i succeda lui Noel Quinn în funcția de CEO, dorește eficientizarea costurilor și îmbunătățirea responsabilității performanței. Investițiile suplimentare în Zing au fost considerate o acțiune ineficientă a capitalului, a spus sursa. Mulți manageri seniori au părăsit deja HSBC în ultimele săptămâni, în condițiile în care Elhedery încearcă să creeze o organizație mai simplă și mai dinamică.

Peste 5.000 de sucursale ale unor bănci de top din Marea Britanie s-au închis, de la începutul anului 2015, sau urmează să se închidă. Fenomenul nu mai poate fi oprit, iar specialiștii se tem că multe comunități vor rămâne fără o sucursală locală destinată serviciilor financiare.

De ce se închid tot mai multe sucursale bancare

Societățile de construcții și băncile își închid porțile și dispar de pe străzile principale ale orașelor pe măsură ce tot mai mulți clienți trec la serviciile online și la serviciile bancare mobile pentru a-și gestiona banii. Prin urmare, folosesc sucursalele fizice din ce în ce mai puțin. De asemenea, băncile caută modalități de a reduce costurile, iar închiderea sucursalelor este cea mai ușoară soluție.

Cu toate acestea, serviciile online nu sunt o opțiune pentru toată lumea. O nouă schemă lansată recent în Marea Britanie permite oamenilor să plătească sau să retragă bani din conturile deținute la majoritatea băncilor de la oficiile poștale.

Cele mai mari bănci din Marea Britanie – Lloyds, Barclays, NatWest, HSBC și Santander – aveau un total de 7.553 de sucursale în 2015. Dar, conform unei asociații pentru drepturile consumatorilor, acestea au închis sau au anunțat planul de a închide 4.294 dintre aceste locații, adică 57% doar în ultimii opt ani. HSBC, care și-a redus rețeaua de sucursale de la aproximativ 1.070 la 327, a pus lacătul pe 69% din sucursalele sale din Marea Britanie. Barclays a închis 67% dintre sucursale, iar NatWest 64%.