Randamentele oferite la depozite scad de la o săptămână la alta la majoritatea băncilor, în timp ce ieftinirea împrumuturilor se face cu paşi mult mai timizi.

Băncile se întrec în a tăia dobânzile cu care remunerează sumele depuse de persoanele fizice. În acelaşi timp, costurile percepute la împrumuturile oferite acestora au fost micşorate numai de câteva instituţii.

Mai mult de zece bănci au redus dobânzile la depozite în această lună, majoritatea scăderilor vizând economiile în lei. În schimb, numai câteva insituţii au micşorat şi dobânzile la creditele contractate în moneda naţională: Banca Comercială Română (BCR), BRD-Groupe Société Générale, Raif­feisen Bank, UniCredit Țiriac şi Intesa Sanpaolo Bank.

Cele mai mari scăderi de dobânzi la credite au fost anunţate de Raiffeisen şi de Intesa Sanpaolo, care a tăiat cu cel mult patru puncte procentuale dobânzile la împrumuturile în lei. Raiffeisen a aplicat această reducere în cazul dobânzilor variabile, în timp ce dobânzile fixe au fost micşorate cu numai un punct procentual.

În urma acestor modificări, cea mai mică dobândă variabilă la creditele în lei este percepută de banca austriacă la împrumuturile ipotecare – 15,29%. Concomitent, cea mai redusă dobândă fixă este de 17% şi este practicată de bancă pentru creditele de consum care depăşesc echivalentul a 7.000 de euro (29.000 de lei). Dacă această sumă este împrumutată pe o perioadă de zece ani, DAE (dobânda anuală efectivă) ajunge însă la circa 25%.

La Intesa Sanpaolo Bank, dobânda nominală fixă la creditele de consum a scăzut tot la 17%, dar DAE este sub 20% în cazul unui credit contractat pe o perioadă de numai şase ani, potrivit unui comunicat al băncii.

Tot în această lună, cea mai mare bancă din ţară, BCR, a redus dobânzile fixe percepute la împrumuturile în lei cu până la 3,25 puncte procentuale. Cea mai mică dobândă fixă practicată de această instituţie la împrumuturile în lei este cea pentru creditele de consum care urmează să fie rambursate în cel mult doi ani – 14,75%. Pentru un credit în valoare de 40.000 de lei, luat pe termenul menţionat, dobânda anuală efectivă (DAE) ajunge însă la circa 28%.

În schimb, UniCredit a redus dobânzile la creditele de consum cu garanţii imobiliare cu cel mult trei puncte procentuale, acestea coborând sub 15,50%. Banca încearcă să impulsioneze  însă vânzarea de credite de consum fără garanţii prin derularea unei promoţii: până la mijlocul lunii septembrie nu percepe comisionul de acordare. Renunţarea la acest comision reduce cu 1.700 de lei suma rambursată de client în cazul unui credit de 30.000 de lei, contractat pe zece ani.

Bonificaţiile la depozite, în cădere liberă

Randamentele oferite de bănci pentru economiile clienţilor sunt micşorate mult mai des decât deciziile de tăiere a costurilor la împrumuturi. Diferenţa se explică prin faptul că instituţiile financiare dispun de lichidităţi sporite, comparativ cu câteva luni în urmă. Dobânzile plătite deponenţilor au fost micşorate în prima parte a acestei luni cu până la două puncte procentuale. Astfel de scăderi ale randamentelor au fost operate de instituţii precum Bancpost, Piraeus, Credit Europe Bank.

Reducerile actuale de dobândă sunt operate după un val anterior de diminuare a bonificaţiilor. Dacă în luna aprilie dobânda medie plătită de bănci pentru sumele depuse pe perioade de cel mult un an era de 15,79%, acum cele mai mari randamente oferite pentru astfel de scadente sunt considerabil mai mici.  Cea mai mare dobândă la depozitele pe ter­mene de trei luni era, săptămâna trecută, de numai 13,50%, un astfel de nivel fiind practicat de Millennium Bank.

Tot 13% este şi cea mai mare dobândă ce poate fi obţinută de persoanele fizice prin constituirea unui depozit cu scadenţa de un an. Cu astfel de randamente sunt remunerate economiile deponenţilor la Libra Bank şi Marfin Bank.

Totodată, Banca Carpatica plăteşte o dobândă de 12,93% pe an pentru clienţii care au un depozit „Progres“ şi îl reînnoiesc la termen.

168-33719-29_g2_84x25.jpgCosturi Credite

Dobânzile anuale efective (DAE) percepute de bănci la creditele de consum  în lei au sărit la 24% în acest an. În urmă cu 12 luni, costul mediu era sub 18%

0,5% este avansul depozitelor atrase de instituţiile de credit în luna mai, comparativ cu luna aprilie, potrivit datelor publicate de BNR

0,7% este scăderea în termeni reali consemnată de creditul neguvernamental în luna mai faţă de aprilie, potrivit BNR

 

Randamente Depozite

După ce, până în februarie, lipsa de lichidităţi a mărit dobânzile oferite de bănci, nivelul acestora a început să scadă din martie

168-33720-29_g1_84x25.jpg