Băncile româneşti s-au consolat cu pierderile determinate de creditele neperformante şi încearcă să recupereze cât mai mult."Nimeni nu îşi va mai recupera banii daţi în 2007 şi 2008, dar trebuie să încercăm să obţinem cât mai mult posibil", a declarat, în cadrul unui seminar pe tema insolvenţei, Dorothea Nicolae, director general al Credit Europe Banck.Pe de altă parte, bancile nu acceptă să valorifice garanţiile pe mai nimic. "Băncile nu sunt dispuse să scoată pe pia
Băncile româneşti s-au consolat cu pierderile determinate de creditele neperformante şi încearcă să recupereze cât mai mult.
„Nimeni nu îşi va mai recupera banii daţi în 2007 şi 2008, dar trebuie să încercăm să obţinem cât mai mult posibil”, a declarat, în cadrul unui seminar pe tema insolvenţei, Dorothea Nicolae, director general al Credit Europe Banck.
Pe de altă parte, bancile nu acceptă să valorifice garanţiile pe mai nimic. „Băncile nu sunt dispuse să scoată pe piaţă garanţiile la preţuri derizorii, ci mai degrabă vor prelua în administrare afacerile respective”, a declarat, în cadrul aceluiaşi seminar, Mircea Cotigă, directorul diviziei de prevenire a fraudelor din cadrul Unicredit-Ţiriac Bank.
De asemenea, creşterea creditelor neperformante înregistrată în ultimul timp a determinat o creştere echivalentă a executărilor silite, fapt care aduce prejudicii importante băncilor în contextul în care se recuperează cel mult 50-60% din valoarea bunurilor scoase la licitaţie.
„Un preţ mediu care poate rezulta în urma vânzării prin licitaţie publică se poate încadra în limita a 50%- 60% din preţul iniţial”, a declarat pentru capital.ro Liviu Fenoghen, şeful Comisiei Executorilor Bancari din cadrul Asociaţiei Române a Băncilor.