Băncile anticipează că cererea pentru creditele ipotecare şi de consum îşi va tempera tendinţa de scădere în perioada următoare, după ce indicatorul a coborât considerabil în primul trimestru al acestui an, se arată într-un sondaj realizat de Banca Naţională a României (BNR).

În ceea ce priveşte populaţia, standardele de creditare au fost înăsprite în primul trimestru pentru toate tipurile de împrumuturi, însă într-o măsură mai mică decât în ultimul trimestru din 2008.

De asemenea, cererea pentru credite ipotecare şi pentru toate tipurile de împrumuturi de consum a scăzut considerabil faţă de ultimul trimestru din 2008, dar se aşteaptă o temperare a acestei tendinţe în perioada următoare.

„Cererea pentru toate tipurile de credite de consum s-a diminuat considerabil pentru a doua oară consecutiv, confirmând prognozele băncilor din ultimele 3 luni alea anului trecut. Încrederea consumatorilor pare să se fi deteriorat semnificativ, pe fondul unui context economic general aflat pe o pantă descrescătoare. Pentru trimestrul următor, băncile anticipează o temperare a tendinţelor de reducere a cererii pentru creditele de consum”, potrivit sondajului realizat de banca centrală.

Băncile se aşteaptă pentru trimestrul al doilea şi la o restrictivitate în scădere pentru creditele de consum.

Cererea de credite ipotecare se menţine în teritoriu negativ

În ceea ce priveşte creditele ipotecare, reducerea cererii din primul trimestru este o consecinţă a mai multor factori, cum ar fi evoluţia şi perspectivele pieţei imobiliare, aşteptările populaţiei privind situaţia fiananciară şi şomajul în următoarele 12 luni, precum şi restrângerea ofertei de credit, prin înăsprirea standardelor şi termenilor de creditare.

Băncile anticipează pentru trimestrul următor menţinerea cererii de credite ipotecare în teritoriu negativ.

În ceea ce priveşte companiile, standardele de creditare au devenit mai restrictive în primul trimestru, dar se manifestă o temperare a acestei evoluţii.

„Procentul net al băncilor care au raportat înăsprirea normelor de creditare a înregistrat o uşoară scădere, dar rămâne la un nivel ridicat. Din perspectiva aşteptărilor viitoare, nu există deocamdată indicii cu privire la inversarea acestei tendinţe”, se arată în sondajul BNR.

Temperare a restrictivităţii creditării pentru firme

Bancherii se aşteptau la un nivel mai puternic al restrictivităţii creditării pentru firme, dar în primul trimestru s-a observat o temperare a acestui fenomen, ceea ce ar putea fi un semnal privind revenirea ofertei de credit către companii.

Băncile anticipează în continuare o înăsprire a standardelor de creditare în scădere doar în cazul IMM-urilor, în timp ce pentru corporaţii nu se aşteaptă la modificări semnificative.

Pe de altă parte, cererea de credite „a cunoscut primul trimestru de scădere”, infirmând aşteptările băncilor care indicau o menţinere a acesteia la nivelul ultimului trimestru din 2008.

Sondajul a mai indicat faptul că riscurile asociate companiilor au crescut, principalele sectoare vizate din acest punct de vedere fiind cele ale tranzacţiilor imobiliare, construcţiilor, transporturilor şi turismului.

Ritmul de creştere a creditului acordat companiilor, în scădere

Ritmul de creştere a creditului acordat companiilor a încetinit semnificativ, de la o rată anuală de 53,92% în martie 2008, la 19,92% în aceeaşi lună din 2009.

„La nivel agregat, cererea de credite noi a intrat pentru prima dată în teritoriu negativ. Explicaţiile ţin atât de restrângerea activităţii economice (şi implicit o nevoie de finanţare diminuată), cât şi de modificarea clauzelor contractuale. Faptul că băncile se aşteptau la o menţinere a cererii de credite noi în primul trimestru la nivelul trimestrul precedent ar putea sugera că deteriorarea creşterii economice a fost mai amplă decât anticipau creditorii”, se precizeazăm în sondajul realizat de BNR.

Pentru al doilea trimestru, băncile indică o menţinere a cererii pentru creditele acordate până într-un an, la nivelul trimestrului anterior, în timp ce finanţarea pe termen lung va continua să aibă o cerere în regres.

„Angajamentele pe termen lung sunt evitate în actualele condiţii de finanţare, multe dintre proiectele de investiţii din această perioadă fiind amânate pentru viitor”, potrivit sondajului.

Sondajul este efectuat trimestrial de BNR în lunile ianuarie, aprilie, iulie şi octombrie şi are la bază un chestionar care este transmis primelor zece bănci alese după cota de piaţă aferentă creditării companiilor şi populaţiei. Aceste instituţii deţin aproximativ 80% din împrumuturile neguvernamentale.

SURSA: Mediafax