Risc de patru miliarde de lei pentru băncile româneşti

Bancile se opun cu toate fortele adoptarii Legii privind ”darea in plata” si lanseaza in spatiul public argumente cel putin discutabile pentru a-si atinge scopul. Acestea sustin ca legea va ingreuna accesul la creditele noi, ca isi propune sa-i favorizeze pe cei care au luat credite in scop speculativ si ca vor marca pierderi importante.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, raport favorabil proiectului privind darea în plată a bunurilor imobile

Institutiile de credit sunt sustinute, in demersul lor, si de Banca Nationala a Romaniei, care vede in aceasta lege o amenintare la stabilitatea sistemului bancar.

Bancile ameninta ca vor inaspri conditiile de creditare

Bancile ameninta ca, daca va fi adoptata legea in actuala formula, viitorii clienti vor fi obligati sa plateasca pentru cei care beneficiaza de ”favorul” de a preda casa bancii in schimbul stergerii datoriei. Avansul pentru un credit ipotecar nou ar putea ajunge la 50%, sustinea recent viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu.

Insa oficialul BNR nu se intreaba cine va mai lua credit in asemenea conditii, avand in vedere ca si in prezent cererea de credite este slaba, iar romanii nu se inghesuie deloc sa cumpere proprietati pe credit, cu exceptia programului Prima Casa.

Pe de alta parte, daca vor inaspri conditiile de creditare, ce vor face bancile cu resursele atrase? In ce isi vor plasa banii, avand in vedere ca nici IMM-urile nu se inghesuie la creditarea bancara, iar titlurile de stat nu mai au randamentele de altadata?

 

mai multe, pe conso.ro