Băncile se opun Legii falimentului pentru persoane fizice

Asociaţia Română a Băncilor (ARB) nu este de acord cu Legea falimentului personal, a declarat, duminică, Radu Graţian Gheţea, preşedintele instituţiei. „Nu suntem pregătiţi pentru o lege a falimentului persoanelor fizice în acest moment. Rămânem, însă, deschişi unui dialog pe această temă. Trebuie să vedem ce amendamente au fost făcute proiectului de lege depus la Senat”, a explicat Graţian Gheţea. Prea puţini executori judecătoreşti Oficialul ARB a adău

Asociaţia Română a Băncilor (ARB) nu este de acord cu Legea falimentului personal, a declarat, duminică, Radu Graţian Gheţea, preşedintele instituţiei.

„Nu suntem pregătiţi pentru o lege a falimentului persoanelor fizice în acest moment. Rămânem, însă, deschişi unui dialog pe această temă. Trebuie să vedem ce amendamente au fost făcute proiectului de lege depus la Senat”, a explicat Graţian Gheţea.

Prea puţini executori judecătoreşti

Oficialul ARB a adăugat că în România există circa 400 de executori judecătoreşti, număr prea mic pentru a suporta „avalanşa de falimente bancare pentru persoane fizice”.

„În opinia mea, cred că băncile ar trebui lăsate să decidă singure cum procedează atunci când un client intră în insolvenţă. Fiecare bancă are posibilitatea de a şterge anumite datorii ale clienţilor după ce epuizează toate variantele legale”, a precizat Radu Graţian Gheţea.

Falimente frauduloase, falimente scuzabile

Conform noului proiect de lege privind falimentul/insolvenţa persoanelor fizice, vor exista două tipuri de falimente, frauduloase şi scuzabile. Astfel, persoanele fizice care ar intra în faliment scuzabil ar beneficia de reeşalonarea plăţilor, de administrarea veniturilor familiei de către un administrator judiciar, iar după expirarea acestei perioade ar avea dreptul să solicite noi credite.

O astfel de lege funcţionează de ani buni în Statele Unite, iar în Uniunea Europeana singurele state care nu au inclus în legislaţie prevederi privind falimentul persoanei fizice sunt România şi Bulgaria.

SURSA: Agerpres