Situaţia la bursă a sectorului financiar-bancar, cu scăderi masive ale cotaţiilor, în ciuda profiturilor în creştere, arată că anul viitor este privit cu îngrijorare de către investitori.
Sectorul financiar-bancar de la Bursa de Valori Bucureşti nu a oferit aproape deloc satisfacţii investitorilor în cursul acestui an. Acţiunile băncilor au căzut fără deosebire, iar titlurile societăţilor de investiţii financiare (SIF) s-au depreciat chiar mai mult decåt instituţiile bancare. Singura explicaţie pe care o găsesc analiştii, pe långă panica investitorilor şi criza financiară internaţională, este legată de aşteptările pe care le au jucătorii încă prezenţi la bursă. Cu alte cuvinte, în ciuda profiturilor istorice obţinute de bănci anul acesta, cotaţiile au coboråt, deoarece se preconizează un an 2009 mult mai dificil pentru instituţiile financiare, an în care veniturile şi profiturile au şanse mari să scadă faţă de anul în curs.
Acţiunea cea mai aşteptată la tranzacţionare în acest moment este cea a Băncii Transilvania, suspendată din luna septembrie pentru efectuarea consolidării valorii nominale, de la 0,1 lei la 1 leu pe acţiune. Chiar dacă pentru evoluţia cotaţiei suspendarea pare bună (a fost evitată scăderea masivă a bursei din luna octombrie), pentru investitorii pe termen scurt este dăunătoare. Aceştia s-au trezit cu banii blocaţi în acţiuni, fără posibilitatea vănzării, dar cu riscul de a-şi vedea valoarea iniţială depreciată puternic în momentul reintrării la tranzacţionare. Deocamdată, acţiunea Băncii Transilvania rămåne cu o depreciere de circa 71% pånă la data de 12 septembrie, cånd a fost suspendată, scădere în care este inclusă şi corecţia matematică datorată majorării de capital social. Profitul net consemnat de Transilvania după primele trei trimestre s-a ridicat la 396,6 milioane lei, cu aproape 200% mai mare decåt aceeaşi perioadă a anului trecut.
Bănci mari, profit pe măsură
Profiturile înregistrate de principalele bănci din sistem în primele nouă luni ale anului au depăşit trei miliarde de lei, o creştere semnificativă faţă de anul trecut. Banca Comercială Romånă, deţinută de Erste Bank, companie prezentă la BVB, s-a clasat pe primul loc al profitabilităţii, cu un total de aproape 1,25 miliarde lei, urmată de Banca Romånă pentru Dezvoltare, cu 1,04 miliarde lei. Banca deţinută de francezii de la Société Générale a înregistrat astfel o majorare a profitului net la nouă luni de 52,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Îmbunătăţirea indicatorilor fundamentali nu s-a reflectat, însă, şi în evoluţia cotaţiei BRD, care s-a depreciat cu aproximativ 70% de la începutul anului şi pånă săptămåna trecută.
Titlurile Băncii Comerciale Carpatica (BCC) se află, paradoxal, într-o situaţie mai bună decåt cea a celorlalte bănci de la bursă, consemnånd o depreciere de circa 58% de la începutul anului. Paradoxul apare din evoluţia profitului net al băncii, care a scăzut cu 77,3% în primele trei trimestre, adică 1,5 milioane lei, faţă de 6,5 milioane lei în aceeaşi perioadă din 2007. Conform brokerilor, situaţia derivă din lichiditatea ceva mai redusă a titlurilor BCC şi din apariţia numeroaselor zvonuri de vånzare a băncii, zvonuri infirmate de conducerea instituţiei.
Profituri mai mici înregistrează şi singura societate de brokeraj listată, Broker Cluj, companie care publică lunar datele referitoare la activitate. Astfel, după zece luni, Broker Cluj a consemnat un profit de 3,34 milioane lei, de aproape 11 ori mai mic decåt cåştigul din aceeaşi perioadă a anului trecut. Acţiunea BRK a dezamăgit puternic investitorii în 2008, ajungånd la o depreciere de aproape 95% (în care este inclusă, totuşi, şi o corecţie rezultată din majorarea capitalului social). Preţul unui titlu BRK este, însă, mult mai mic decåt valoarea unitară a activului net (VUAN), care, la sfîrşitul lunii octombrie, era de 0,3312 lei, iar cotaţia acţiunii era de 0,139 lei.
SIF-urile, în suferinţă
Cele cinci SIF-uri, adică titlurile cele mai lichide de la bursă, au înregistrat evoluţii ale profiturilor diferite, însă deprecierea acţiunilor acestora s-a făcut fără deosebire. SIF2 Moldova avea, după nouă luni, un profit net de 74,6 milioane lei, consemnånd o creştere de 33,2%. Pånă săptămåna trecută, cotaţia SIF2 a scăzut cu puţin peste 80%, coboråre apropiată de cea a SIF5 Oltenia, care arată un minus de aproape 84%. Profitul net al SIF Oltenia după primele trei trimestre este, însă, cu 23,4% mai mic decåt anul trecut, coborånd pånă la 82,5 milioane lei.
SIF-urile generează în continuare lichiditate la bursă, însă raportul preţ/VUAN (cu o medie a cotaţiei de patru ori mai mică decåt valoarea activelor) arată că încrederea investitorilor în viitorul acestora rămåne la niveluri foarte scăzute.
1 mld. euro este valoarea estimată a profitului înregistrat în acest an de băncile prezente direct (BRD, TLV, BCC) sau indirect (BCR prin Erste Bank)