În schimb, evenimentul organizat săptămâna trecută în Capitală a reunit toate autoritățile de management care gestionează proiectele ce accesează finanțarea nerambursabilă, precum și instituțiile pentru garantarea diverselor tipuri de credite. Cele peste 30 de miliarde de euro, cât reprezintă suma totală alocată României de la bugetul UE, în perioada 2007-2013, constituie o miză doar la nivel declarativ pentru autorități. Dovadă: deși au confirmat prezența, la inaugurare nu a apărut nici ministrul finanțelor, Gheorghe Ialomițeanu, nici guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. În schimb, mediul de afaceri, direct interesat în atragerea fondurilor nerambursabile, a fost foarte activ. De altfel, târgul a fost deschis de Constantin Boștină, vicepreședinte al Asociației Oamenilor de Afaceri din România, care a menționat că evenimentul țintește o problemă actuală: absorbția redusă a fondurilor europene. Boștină a spus că la nivel național au fost depuse în total circa 23.000 de proiecte, din care numai 6.000 au fost aprobate și doar 4.000 au obținut decizie de finanțare.
Cu ce oferte s-au prezentat băncile
Pentru accesarea fondurilor comunitare BRD – Groupe Société Générale are mai multe tipuri de credite. Astfel, pentru pre-finanțare, creditul-suport se acordă până la o perioadă de 36 de luni, până la rambursarea cheltuielilor efectuate în cadrul proiectului. Se acoperă până la 100% din valoarea grantului. Un alt tip este creditul de investiții destinat cofinanțării proiectelor, care se poate acorda pe o perioadă de maximum zece ani. Împrumutul acoperă până la 100% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente contribuției proprii a beneficiarului. Banca oferă un produs de creditare și pentru cheltuielile neeligibile (75% din valoarea acestora), pentru o perioada de până la cinci ani. Ulterior implementării proiectului, când firma are nevoie de capital de lucru, poate apela la o altă linie de credit, suma urmând să fie rambursată în maximum 12 luni.
BCR și-a înființat chiar un „EU Office“. „Încercăm să găsim variante convenabile de finanțare. De exemplu, pentru cofinanțare, pentru firmele care au activitate de producție și de export avem anumite produse care au costuri mai reduse“, spune Ramona Ivan, director executiv al Direcției Instituții financiare din cadrul BCR. Un alt tip de împrumut este cel destinat IMM-urilor, pentru care instituția financiară are un produs în colaborare cu BEI. Creditul este pe termen mediu și lung, respectiv între cinci și șapte ani, iar dobânda este EURIBOR+1,9%.
Cu cât au creditat băncile proiectele UE
„Declarativ, startup-urile sunt susținute, însă, practic, mai sunt multe de făcut. Ar trebui ca statul să acorde anumite garanții și să aibă programe speciale. Băncile trebuie să respecte anumite reguli care țin de prudențialitate, dar și normele BNR. Dacă este vorba de un startup din cadrul unui grup, situația este alta“, conchide Ramona Ivan. „De regulă, la noi startup-urile nu au expertiză în domeniul pentru care solicită finanțarea. Multe caută doar fonduri. Firmele trebuie să gândească foarte bine proiectul și să demonstreze că poate sta în picioare“, este de părere Loredana Rauțu, șef departament, EU Office BCR.
Anul acesta, valoarea totală a creditelor acordate de BCR pentru cofinanțarea proiectelor a crescut cu 200% față de perioada similară din 2009. Este vorba de sute de proiecte, până într-o mie. „Ca pondere, la finalul lunii octombrie, 44% din proiectele aprobate de către autoritățile de management au fost lucrate împreună cu specialiștii BCR. Cele mai multe proiecte sunt cele finanțate de programul pentru agricultură, cel pentru creșterea competitivității economice și cel de mediu“, susține Ramona Ivan. Aceasta le recomandă potențialilor beneficiari ai fondurilor UE să vină la bancă înainte de a li se aproba proiectul. Astfel, proiectul va fi structurat și dimensionat după nevoile companiei.
Banca oferă gratuit consultanță atât pentru „construirea“ proiectului, cât și pentru implementarea acestuia. În opinia Ramonei Ivan, o problemă serioasă este legată de alegerea firmelor de consultanță. „Mulți dintre cei care solicită fonduri comunitare nu optează pentru firma de consultanță potrivită și, astfel, companiile prost consiliate ajung la faliment“, spune directorul BCR.
Și BRD – Groupe Société Générale a acordat, în cursul anului 2010, peste 200 de credite. „Valoarea totală a acestora este de peste 230 de milioane de lei. Finanțările au fost acordate atât IMM-urilor, întreprinderilor mari și fermierilor, cât și autorităților publice locale, în scopul prefinanțării și/sau cofinanțării proiectelor cu granturi europene“, precizează Carmen Arhip, director Fonduri Europene la BRD – Groupe Société Générale.
Cu toate că statisticile băncilor arată bine, pentru mulți întreprinzători drumul către finanțarea europeană este lung, anevoios, și de aceea mulți se lasă păgubași.
Unele firme, deși au primit aprobare pentru proiect și pentru credit, nu se grăbesc cu implementarea.
Ramona Ivan, director, BCR
80% din valoarea finanțării europene pentru un proiect este procentajul maxim de garantare, acoperit de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM
Băncile spun că dau credite, firmele se plâng că nu le primesc
23 noiembrie 2010, 02:11
Ultima modificare în 23 noiembrie 2010, 04:11
Târgul ofertelor pentru cofinanțarea proiectelor europene a arătat gradul de interes al instituțiilor financiare: din peste 30 de bănci prezente în România, doar patru au răspuns „prezent“!
Etichete: credite banci
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook