Soldul creditului neguvernamental a scăzut, în euro, cu 12% la finele lui septembrie, faţă de aceeaşi lună din 2008, chiar dacă exprimat în lei păstrează încă o creştere modestă din cauza deprecierii.
La finele lunii septembrie 2009, soldul total al creditului neguvernamental marca un avans de 2,4% faţă de luna similară a lui 2008, conform datelor Băncii Naţionale a României, apărând o creştere minimală şi faţă de luna august: 0,1%. Aceasta este însă partea frumoasă a lucrurilor, pentru că dacă vom compara sumele calculate în euro la cursul din septembrie 2008 şi la cel din luna similară a acestui an, observăm de fapt o scădere mai mult decât importantă. Practic, soldul creditului neguvernamental a scăzut în perioada de un an dintre septembrie 2008 şi septembrie 2009 cu mai mult de şase miliarde de euro, de la 53,5 miliarde la doar 46,9 miliarde la finele lunii trecute. Aceasta, în condiţiile în care anul trecut un euro se schimba pentru 3,6252 lei, iar anul acesta, media lunii septembrie a fost de 4,2389 lei/euro.
Împrumuturile în lei, cel mai mare declin
Tot scăderi, în euro, se pot observa şi faţă de luna august 2008, când volumul creditului neguvernamental se ridica la 47,1 miliarde de euro. Evoluţia împrumuturilor a fost influenţată de doi factori principali: scăderea cererii pentru credite şi creşterea puternică a finanţărilor acordate sectorului guvernamental. De altfel, cererea venită din partea statului a influenţat decisiv politica băncilor la toate nivelele.
„Creşterea creditului guvernamental a luat foarte mult din capacitatea sectorului bancar de a credita sectorul privat. Cred că această explicaţie acoperă mult mai bine şi tendinţa băncilor de a practica marje mari între dobânzile la depozitele şi la creditele în lei“, crede Sergiu Oprescu, preşedinte Alpha Bank. Pe de altă parte, şi cererea pentru credite a scăzut. „Potrivit directorului Biroului de Credit, Şerban Epure, în septembrie, băncile au efectuat doar 600.000 de interogări ale bazei de date a Biroului, în scădere puternică faţă de aceeaşi lună a anului trecut. În septembrie 2008, au fost aproximativ 800.000 de cereri, iar în august 2008, înainte de debutul crizei, aproape un milion.
În ciuda faptului că leul s-a depreciat puternic faţă de euro, componenta de creditare care scade cel mai mult este tocmai cea în monedă naţională. „În loc să asistăm la o expasiune a creditării în lei, asistăm la o contracţie“, spune Valentin Lazea, economistul-şef al BNR. În opinia sa, explicaţia principală pentru care cre-
ditele în lei suferă atât de mult este valoarea ridicată a marjelor practicate de bănci. „Marja la creditele în lei a crescut de la 2,4 puncte procentuale, în decembrie 2008, la 7,3 puncte, în august, şi cred că băncile omoară găină care poate aduce ouă de aur“, explică Lazea. În septembrie 2009, componenta în lei a creditului acordat sectorului privat a scăzut cu 6,1% faţă de aceeaşi lună din 2008.
Tendinţă europeană
Creditul acordat companiilor şi populaţiei din zona euro a înregistrat, pentru prima dată în ultimii 18 ani, o scădere, anunţă agenţia Reuters. Astfel, în luna septembrie a anului în curs, soldul împrumuturilor acordate firmelor s-a redus cu 0,1% faţă de septembrie 2008, în timp ce creditele pentru populaţie au scăzut cu 0,3%. Dacă Banca Centrală Europeană nu ar fi dus o politică de stimulare a creditării, atât prin reducerea dobânzilor, cât şi prin infuzia de capital în sistemul bancar, declinul ar fi fost chiar mai mare.
Doar în jos
Faţă de începutul acestui an, valoarea totală a creditelor acordate de bănci a scăzut cu aproape 2 miliarde de euro dacă realizăm calculul în monedă europeană.