Patru bănci vând la pachet cu creditele şi poliţe care oferă protecţie împrumutaţilor dacă rămân fără job sau dacă se îmbolnăvesc şi nu mai pot munci. Numărul şomerior a ajuns la peste 625.000 de persoane la sfârşitul lunii septembrie, în creştere cu aproximativ 70% faţă de sfârşitul anului trecut, potrivit statisticilor publicate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă. În plus, FMI anticipează creşterea numărului de şomeri cu încă 248.000 de
Patru bănci vând la pachet cu creditele şi poliţe care oferă protecţie împrumutaţilor dacă rămân fără job sau dacă se îmbolnăvesc şi nu mai pot munci.
Numărul şomerior a ajuns la peste 625.000 de persoane la sfârşitul lunii septembrie, în creştere cu aproximativ 70% faţă de sfârşitul anului trecut, potrivit statisticilor publicate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă. În plus, FMI anticipează creşterea numărului de şomeri cu încă 248.000 de persoane până la sfârşitul acestui an. Creşterea şomajului şi efectul acestei ameninţări au redus apetitul populaţiei de a contracta împrumuturi. În consecinţă, băncile încearcă să trateze această frică a potenţialilor clienţi cu asigurări care să acopere plata ratelor în cazul pierderii slujbei.
Astfel, BCR, Raiffeisen, UniCredit Țiriac şi Garanti oferă poliţe împotriva riscului de şomaj celor care conctractează un împrumut. BCR, UniCredit Țiriac şi Garanti oferă aceste asigurări numai celor care contractează credite de consum, în timp ce asigurările vândute de Raiffeisen pot fi ataşate oricărui tip de împrumut, inclusiv celor luate prin intermediul cardurilor. Singura instituţie care îi pune obligatoriu sub umbrela unei astfel de poliţe pe toţi clienţii care iau un credit de consum este Garanti, asigurările fiind achitate de bancă. În cazul celorlalte instituţii, asigurările sunt opţionale.
Costuri şi acoperire
Asigurările vândute de bănci persoanelor care iau credite mai acoperă şi riscurile de invaliditate temporară sau permanentă, precum şi riscul de deces. Poliţa vândută de BCR exclude riscul de deces, însă acesta este asigurat gratuit de bancă prin intermediul unei alte asigurări.
Clienţii BCR care rămân fără job sunt despăgubiţi cu echivalentul a maximum nouă rate lunare, în timp ce debitorii celorlalte trei bănci pot beneficia în astfel de situaţii de indemnizaţii suficiente doar pentru plata a şase rate lunare.
Mult mai important, despăgubirile pe unele poliţe sunt plătite după câteva zile, iar pe altele, după câteva luni. Clienţii Garanti încep să încaseze despăgubirile după zece zile de la depunerea actelor care dovedesc că au devenit şomeri, în timp ce indemnizaţiile de şomaj plătite pe asigurările vândute de Raiffeisen şi UniCredit Țiriac vin abia după trei luni. În consecinţă, până la încasarea despăgubirilor, şomerii trebuie să se descurce singuri cu plata ratelor. Dacă clientul asigurat nu mai poate munci, poliţele vândute de UniCredit prevăd plata de despăgubiri ceva mai rapid, după două luni de la incident. Contractele de asigurare stabilesc însă şi numărul maxim de rate pe care le poate primi un asigurat dacă se produc mai multe riscuri: 12 – în cazul clienţilor Garanti, 24 – pentru debitorii BCR.
În cazul poliţelor plătite de clienţi, primele de asigurare sunt fixe pe întreaga perioadă a contractului şi sunt achitate lunar, odată cu rata. În cazul unui împrumut de 10.000 de lei, poliţa care acoperă şi riscul de şomaj costă între 9,1 lei şi 20 de lei pe lună.