Băncile trebuie să înceapă să se conformeze noilor reguli referitoare la capital, Basel III, cât mai curând posibil, cu toate că unele prevederi menţionează perioade mai lungi de adaptare, a declarat Nout Wellink, membru în consiliul guvernator al Băncii Centrale Europene (BCE), citat de Reuters.
Comitetul de Supraveghere Bancară, care reuneşte bănci centrale şi autorităţi de reglementare din cele mai mari state dezvoltate şi emergente, a încheiat recent acordul Basel III, potrivit căruia băncile trebuie, printre altele, să tripleze până în 2015 rezervele de capital de calitate superioară, până la o rată de adecvare de 7%.
Autorităţile bancare globale şi marile bănci centrale au decis, totodată, să crească rata capitalului de bază de rang întâi (core Tier 1) de la 2% în prezent la 4,5%. Rata totală Tier 1 a fost stabilită la 6%, faţă de 4% în prezent. Băncile vor fi nevoite să construiască şi un nou tip de rezervă, de „conservare a capitalului”, de 2,5%, pe lângă ratele Tier1, formată din acţiuni comune.
Autorităţile ar trebui să determine băncile să nu plătească dividende sau bonusuri dacă nu pot respecta noile cerinţe referitoare la capitalul minim, chiar termenele legale nu au trecut, a afirmat Wellink, totodată şeful Comitetului de Supraveghere Bancară, la o întâlnire cu autorităţi de supraveghere bancară la Singapore.
Autorităţile de reglementare din sistemul financiar continuă să discute despre cum ar trebui tratate băncile considerate „prea mari pentru a falimenta”, a adăugat oficialul BCE. El a asigurat, totodată, că noile reguli nu vor afecta creşterea economică, ci vor face sistemul bancar să fie mult mai rezistent în faţa crizelor financiare.
„Dacă înainte de criză băncile aveau nivelurile de capital cerute azi, probabil că nu am fi trecut printr-o criză atât de acută”, a spus Wellink.
Liderii G20 vor susţine noile reguli Basel când se vor reuni, în noiembrie, la Seoul.
SURSA: Mediafax