Una dintre băncile care a decis să majoreze dobânzile pasive este Procredit Bank, bonificațiile crescând cu 0,25% pentru depozitele în euro. Creșterea se aplică pentru toate tipurile de depozite și pentru toate scadențele. Clienții care optează pentru un depozit în euro cu plata dobânzii la scadență primesc dobânzi cuprinse între 3% și 3,75%, în funcție de scadență.
Și BCR a majorat dobânzile la depozitele în lei și euro pentru clienții care decid să își depună economiile la bancă în luna octombrie. Noile valori pentru câteva tipuri de depozite speciale ajung la 8% la lei și la 3,25% la euro. Clienții care își deschid în octombrie un depozit promoțional în lei, pe patru luni, obțin o dobândă fixă de 7,50% pe an. Cei care își primesc salariul sau pensia într-un cont la BCR sau utilizează serviciul de debit direct beneficiază de o rată de dobândă majorată, de 8% pentru un depozit la termen pe trei luni, în lei. Pentru depozitele la șase luni în euro, dobânda este de 3,25% pe an, iar pentru cele în dolari dobânda ajunge la 3%.
Dobânzi mai mari cu 0,25% primesc acum și clienții RBS pentru scadențe de una și trei luni. Astfel, pentru economii de peste 500 euro depuse pe termen de o lună, banca oferă o dobândă de 2,25%. Menținerea sumelor într-un depozit pe o perioadă de 3 luni e răsplătită cu o dobândă de 2,5%. Bonificația maximă ajunge la 2,75% și se poate obține în cazul scadenței de un an. Cei care preferă varianta în lei pot obține fie o dobândă de 6,75%, în cazul termenelor de una și trei luni, fie una de 6,5% la plasamente pe șase sau 12 luni. Ratele de dobândă sunt fixe și se plătesc la maturitate.
Bonificații real negative
Dintre băncile consultate, cele mai mari rate de dobândă se găsesc la Carpatica (8% pentru depozitele la termen în lei – 3 luni), Garanti și ATE Bank (7,75%). Printre cele mai mici dobânzi: 6,25% la BRD, 5,25% la Libra și între 4,9% și 5,9% la OTP Bank, pentru depozitele la termen în lei. Sumele minime ce trebuie depuse pentru depozitele în lei variază între 100 lei (ATE Bank, Libra OTP) și 5.000 lei (la Banca Carpatica). Pentru cele în euro, valorile minime sunt între 100 și 1.000 euro (vezi tabelul atașat).
Lucian Anghel, economist-șef în cadrul BCR, consideră că „vor exista în continuare oferte promoționale pentru depozite, însă per ansamblu ratele de dobândă se vor stabiliza, aceasta datorită dobânzii de politică monetară practicată de Banca Națională a României (BNR), care se menține la același nivel“. Consiliul de Administraţie al BNR a decis, în luna septembrie, menţinerea dobânzii de politică monetară la minimul istoric de 6,25%, aceasta fiind și valoarea aprobată la ultima ședință de politică monetară din luna august.
Bogdan Baltazar, analist financiar, susține că „ne aflăm într-o perioadă cu dobânzi real negative, fapt care nu încurajează economisirea. Chiar dacă băncile mai mici cresc ratele de dobândă, la băncile cu influență mai mare în piață aceste rate nu vor crește“. Aceasta cu atât mai mult cu cât nu este de așteptat ca Banca Națională să crească rata de politică monetară, iar rata inflației se află la un nivel crescut, remarcă Bogdan Baltazar.
Rata medie lunară a inflației, în primele nouă luni ale acestui an, a fost de 0,7 la sută, în septembrie rata anuală a inflației atingând un nivel de 7,77 la sută, cel mai mare din Uniunea Europeană, conform datelor Institutului Național de Statistică. BCR a revizuit în creștere prognoza de inflație pentru finalul acestui an, de la 4% la 8%, după majorarea TVA cu 5%, la 24%. Într-un raport al BCR este preconizată o inflație de 8% la sfârșitul anului 2010 și de 4,3% la sfârșitul anului 2011.
Încă departe de câștigurile oferite la începutul anului
Conform statisticilor BNR, rata medie de dobândă pentru depozitele la termen în lei pe trei luni deja existente în sold era în august de 7,21%, comparativ cu 7,18% în luna iulie. Bonificațiile au reînceput astfel să crească ușor, după o scădere constantă de la începutul anului, când se situau la 9,3%. Pentru depozitele în euro, rata medie a dobânzii pentru termenul de trei luni a urcat ușor de la 2,85%, în iulie, la 2,93% în august, fără a se apropia însă de nivelul mult mai ridicat de la începutul anului (3,24% în ianuarie).
Băncile vor să atragă economiile populației cu dobânzi sub inflație
29 octombrie 2010, 11:34
Ultima modificare în 29 octombrie 2010, 14:34
După o perioadă în care ratele de dobândă la depozite au tot scăzut, băncile lansează oferte cu bonificații mai ridicate, la un nivel care însă nu reușește să acopere inflația.
Etichete: clasament banci,
depozite,
depozite bancare,
depozite in valuta,
depozite la vedere,
dobanda depozite,
dobanzi depozite
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook