„Practic vor reeşalona creditele şi vor mai tăia din valoarea acestora pentru a reduce rata la un nivel pe care debitorul să şi-l poată permite. Băncile vor apela la această soluţie mai mult în acest an, deoarece prin executare silită pierderile sunt mult mai mari“, a declarat Crivii.
Pe de altă parte, acesta este de părere că cei care vor cumpăra proprietăţile din spatele creditelor neperformante vor apela tot la credite şi vor ajuta în acest fel la o revigorare a sistemului financiar. Un pas a fost făcut de Banca Naţională a României care a lăsat o lichiditate mai mare pe piaţă pentru a scădea costul creditării, spune acesta.
Indici ca toată lumea
Compania Darian a lansat pe piaţă un nou indice imobiliar, care spre deosebire de cel realizat de portalul imobiliare.ro sau de Colliers International, are ca punct de plecare preţurile de tranzacţionare. Compania are o bază de date creată din rapoartele de evaluare pe care le face anual.
„Am încercat să facem şi noi un indice imobiliar, că tot e la modă, însă noi luăm în analiză 15 poli de dezvoltare şi încercăm să găsim cât mai multe tranzacţii pentru a ne apropia cât mai mult de realitate. Trebuie precizat însă că se lucrează cu medii care pot distorsiona realitatea. Dacă unul mănâncă o pâine şi altul niciuna, înseamnă că amândoi mănâncă o jumătate, aşa e ş cu mediile în imobiliare“, a glumit preşedintele Darian.
Concluziile analizei arată că preţul apartamentelor vechi, la nivelul polilor de dezvoltare – respectiv primele 15 oraşe mari din ţară, a cunoscut o scădere de 9,6% pe parcursul lui 2010, până la nivelul de 863 de euro/mp, în timp ce în cazul apartamentelor noi scăderea a fost de 9,5%, până la 950 de euro/mp.
Pe segmentul apartamentelor vechi, cel mai mult a scăzut preţul locuinţelor din Satu Mare, unde s-a înregistrat o scădere de circa 18,5%. În cazul apartamentelor noi, cea mia mare reducere de preţ s-a raportat în Iaşi, unde scăderea a fost de circa 18,4%. Cea mai mică scădere de preţ a fost în Arad pentru apartamentele vechi (-2,6%) şi la Sibiu pentru apartamente noi (-3,3%).