Bancnota care dispare definitiv. Nu va mai fi acceptată nicăieri. Nu se mai tipărește

Sursă: Dreamstime

Foarte curând, această bancnotă ar putea dispărea definitiv. Nu se mai tipărește și este acceptată numai în țara noastră și în Republica Moldova! De asemenea, este foarte ușor de falsificat.

Din 2019, bancnota de 500 de euro nu se mai tipăreşte şi mai este acceptată în comerţ doar în România şi Moldova. În Germania, de exemplu, dacă vrei să plăteşti ceva scump cu hârtii de 500 de euro, vânzătorul cheamă poliția pentru verificări. Potrivit estimărilor Băncii Europene, în 2019 erau aproximativ 52 de milioane de bancnote de 500 de euro în circulaţie, ceea ce reprezintă 20% din valoarea totală a bancnotelor euro. Bancnota de 500 de euro este numită popular „bin Laden”, o aluzie la fostul şef al grupării teroriste al-Qaida, deoarece ar fi permis grupărilor infracţionale să transporte sume mari într-un spaţiu compact.

Cum ne dăm seama dacă o bancnotă este reală?

Pentru a ne da seama dacă o bancnotă este reală, trebuie să căutăm o hologramă în partea dreaptă jos. Imaginea se schimbă alternativ între valoare şi o fereastră sau o poartă, iar pe fundal sunt mai multe cercuri concentrice colorate. Fiecare bancnotă are, de asemenea, un fir de siguranță. Acesta are forma unei dungi, de culoare închisă, cu suma 500 şi cuvântul EURO inscripţionate.

Putem recunoaște o bancnotă reală și după filigran. Acesta trebuie să fie vizibil în momentul în care țineți bancnota îndreptată spre lumină.

O bancă din România a fost prejudiciată cu 240.000 de euro

Falsificatorii de bani sunt din nou în colimatorul poliției. Polițiștii și procurorii au făcut patru percheziții domiciliare în București într-un dosar de constituire a unui grup infracțional organizat, punere în circulație de valori falsificate şi înşelăciune.

Potrivit IGPR, din cercetări a reieșit că, în cursul lunii noiembrie, o unitate bancară ar fi fost prejudiciată cu aproximativ 240.000 de euro, prin încărcarea în bancomate, pe parcursul a 3 zile, a 486 de bancnote, în valoare de 500 de euro, falsificate.

Dintre acestea, doar șase bancnote ar fi fost reținute de aparatele multifuncționale, restul fiind acceptate.

„În cauză s-a reținut că, în cursul lunii noiembrie, o unitate bancară a fost prejudiciată cu suma de aproximativ 240.000 euro, prin încărcarea în bancomate, pe parcursul a 3 zile, a 486 de bancnote în valoare de 500 euro falsificate.

Bancnotele fac parte dintr-un tip de fals foarte periculos, fiind cunoscute la nivel european atât pentru calitatea superioară a contrafacerii, cât și pentru faptul că sunt imposibil de detectat cu ochiul liber”, a transmis Poliția.