Printre primele bancnote postrevoluționare, emise în 1991, a fost și cea pe care era portretul lui Constantin Brâncuși. Bancnota emisă de Banca Națională avea o valoare nominală de 500 de lei și a suferit unele modificări ulterior.
Pe bancnota de 500 de lei emisă în ianuarie 1991 și apoi în aprilie, același an, era imprimată imaginea sculptorului în atelierul său. Designul a fost realizat de gravorul Octavian Penda, un cunoscut artist plastic. Penda a reinterpretat pe bancnotă cel mai cunoscut autoportret fotografic al lui Brâncuși realizat în atelierul său din Paris.
Noua bancnotă de 500 de lei a apărut în decembrie 1992 și pe ea figura portretul în semi-profil al lui Brâncuși, mai tânăr decât în reprezentarea de pe bancnotele din 1991, o pasăre măiastră, un fragment din coloana fără sfârşit și o multitudine de elemente decorative, stilizări ale mai multor lucrări ale sculptorului român, unele reluate și pe versoul bancnotei. Designul a fost realizat tot de artistul Octavian Penda.
Au fost la mare căutare o perioadă
Aceste bancnote au fost la mare căutare după ce au ieșit din circulație. Au fost perioade când versiunea lansată în 1991 s-a vândut și cu 200 de lei, în timp ce versiunea lansată în 1992 se vindea cu aproximativ 100 de lei.
Acum însă nu vă veți mai îmbogăți dacă le mai aveți pe acasă pentru că nu mai valorează așa mult. Majoritatea se găsesc la prețuri de 5-10 lei și puțin mai scumpe cele emise în 1991 care ajung la 10-30 de lei.
BNR a emis și o monedă din aur în ediție limitată
Banca Națională a României a emis în 2001, pentru a marca împlinirea a 125 de ani de la nașterea marelui maestru, o monedă din aur cu valoarea nominală de 5.000 de lei. Moneda a avut un tiraj de 500 de exemplare și are un design simplu și curat, asemenea operelor lui Brâncuși, fiind gravată de Vasile Gabor.