Două persoane au fost reţinute după ce au folosit bancnote contrafăcute
Poliţiştii din Iaşi au reţinut un bărbat şi o femeie pentru distribuirea de bancnote false de 100 de lei. Le foloseau pentru a achiziţiona produse cu valoare redusă de la diverse companii.
În cadrul investigaţiei acestui caz, au fost descoperite 61 de bancnote contrafăcute. Există suspiciuni că banii falși au fost introduși în circulaţie în mai multe regiuni.
Pedeapsa pentru falsificarea banilor în România este una extrem de serioasă. Se face închisoare (află mai multe detalii la finalul articolului).
Conform informaţiilor furnizate de Poliţia Română, echipelor de poliţişti de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Iaşi, Oficiul Naţional Central pentru Combaterea Falsului de Monedă şi Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj-Napoca, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi, li s-au atribuit cinci mandate pentru efectuarea de percheziţii la domiciliile suspectilor, în judeţul Maramureş, în legătură cu un dosar penal privind distribuirea de valori false şi înşelăciune.
Ancheta este în curs pentru a clarifica situaţia în totalitate
În urma investigaţiilor efectuate între 18 august 2023 – 20 august 2023, s-a constatat că la diverse firme din judeţul Iaşi au apărut, pe rând, un bărbat şi o femeie, care au distribuit bancnote false de 100 de lei, tipărite pe suport plastic.
Au avut ca obiectiv maximizarea profitului prin folosirea acestor bancnote false pentru cumpărarea de bunuri cu valoare relativ mică.
În timpul percheziţiilor, au fost găsite 61 de bancnote contrafăcute, care au fost confiscate pentru investigaţii ulterioare. Există suspiciuni că cei implicaţi ar fi introdus în circulaţie bancnote false în şi în alte regiuni. Ancheta este în curs pentru a clarifica situaţia în totalitate.
Marţi, cei doi suspecţi au fost reţinuţi pentru o perioadă de 24 de ore. Vor fi prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi pentru a se decide asupra măsurilor legale. Expertiza specializată a fost furnizată de către Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române.
În desfăşurarea acţiunii, poliţiştii de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Maramureş şi jandarmii de la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Maramureş au acordat sprijinul necesar.
Pedeapsă cu închisoare pentru cei care falsifică banii
Falsificarea monedei cu valoare legală atrage o pedeapsă cuprinsă între 3 ani şi 10 ani de închisoare, însoţită de interdicţia de a exercita anumite drepturi.
Aceeaşi sancţiune este aplicată şi în cazul falsificării unei monede emise de către autorităţile competente, înainte de a fi oficial introdusă în circulaţie, potrivit Codului Penal.