Bancnotele vechi trebuie schimbate în Germania

De la introducerea monedei euro acum două decenii, milioane de mărci și monede germane nu au fost încă schimbate.

O parte dintre aceste sume pot reprezenta suveniruri, aduse acasă de turiștii care au vizitat Germania de-a lungul timpului. Alte cantități sunt păstrate cu grijă de către colecționari și nostalgici, în timp ce altele au fost poate uitate.

Cu toate că mărcile germane nu mai pot fi utilizate pentru plăți, ele pot fi schimbate în euro la orice sucursală bancară. Din anul 2002, marca germană nu mai este considerată mijloc legal de plată. Orice posesor de bancnote sau monede poate să le schimbe la oricare filială a Bundesbank. Procesul de schimbare este simplu, cu un curs valutar fix: 1 euro = 1,95583 mărci germane, comisioanele nu sunt percepute.

Mărcile germane care ajung la banca centrală sunt distruse la fața locului, iar monedele sunt sortate și trimise la unul dintre cele cinci centre de devalorizare din Germania, unde metalul este topit și reciclat.

Banii vechi ar valora 6,26 miliarde de euro

Conform informațiilor furnizate de Banca Centrală Bundesbank, din totalul de 162,3 miliarde de mărci aflate în circulație în acea perioadă, 7,5% nu au fost niciodată schimbate.

La sfârșitul lunii noiembrie 2023, se estima că încă mai circulau 12,24 miliarde de mărci germane, dintre care 5,68 miliarde bancnote și 6,56 miliarde monede.

Dacă aceste sume ar fi schimbate astăzi, ar totaliza o valoare de 6,26 miliarde de euro, o sumă semnificativă pentru Germania într-un moment în care Guvernul de la Berlin are nevoie urgentă de resurse pentru a susține proiecte importante de infrastructură, tranziția la energie verde și modernizarea căilor ferate.

Anul trecut, peste 90.000 de persoane au mers la banca emitentă și au obținut 27 de milioane de euro în schimbul a 53 de milioane de mărci germane. Din această sumă, două treimi au fost în bancnote și o treime în monede, potrivit Deutsche Welle.

Despre Banca Centrală a Germeniei, Bundesbank

Deutsche Bundesbank reprezintă banca centrală independentă a Republicii Federale Germania. Din anul 1999, face parte din Eurosistem, având responsabilități în ceea ce privește moneda comună, euro, alături de celelalte bănci centrale naționale și de Banca Centrală Europeană.

Principala sa sferă de competență o constituie politica monetară a Eurosistemului, având ca obiectiv principal menținerea stabilității prețurilor în zona euro. Pentru atingerea acestui obiectiv, analizele detaliate, orientarea pe termen lung și neutralitatea față de interesele individuale sunt aspecte esențiale. În implementarea politicii sale de stabilitate, Bundesbank depinde de susținerea politicii economice, financiare și salariale.

Bundesbank își desfășoară și alte responsabilități semnificative la nivel național și internațional:

  • supravegherea instituțiilor de credit la nivel național;
  • participarea în cadrul supravegherii bancare unice europene;
  • implicarea în operațiuni legate de plata în numerar;
  • plata fără numerar și menținerea stabilității financiare.

Bundesbank se implică activ în instituțiile și organizațiile internaționale care au ca scop stabilizarea sistemului financiar. De asemenea, Bundesbank administrează rezervele valutare ale Germaniei, funcționând ca bancă centrală a statului. Îndeplinește roluri importante în domeniul statisticilor. Oferă consultanță guvernului federal în privința aspectelor semnificative ale politicii monetare.