BNR primește banii uzați

Bancnotele improprii circulației vor fi depuse sau schimbate la BNR (Banca Națională a României). BNR oferă posibilitatea ca aceste bancnote să fie schimbate în bani utili.

„Bancnotele care sunt evaluate ca improprii circulației nu pot fi recirculate. În această categorie sunt incluse bancnotele uzate, deteriorate și fără putere circulatorie”, spune comunicat al BNR.

Mulți dintre noi am avut o bancnotă uzată sau ruptă în buzunar. De obicei, oamenii caută să le repare, sau să le dea mai departe. Atunci când le observăm, avem dreptul să le refuzăm. Așa cum și comercianții pot uza de același drept.

Dacă, totuși, n-am fost vigilenți și avem astfel de bancnote în buzunar, soluția este să mergem la orice bancă. Acolo, le vom putea schimba. BNR schimbă bancnote vechi, uzate, rupte, sau din care lipsesc mici bucăți, schimbul este gratuit.

Banii pot fi schimbați la orice bancă

Cum BNR are sedii doar în București, Cluj, Timiș, Dolj, Constanța și Iași, toate celelalte bănci s-au raliat programului de schimbare a banilor. Ele oferă și sprijin în acest sens. Așadar, puteți să schimbați banii la orice instituție bancară din localitatea în care locuiți.

Mai mult, dacă încă aveți bancnote sau monede vechi, care au ieșit din circulație, le puteți schimba. Acestea trebuie duse, de asemenea, la bancă, unde se va primi contravaloarea acestora.

Există o singură situație în care banca poate refuza să vă schimbe bancnotele uzate sau rupte. În cazul în care din bancnotă lipsește mai mult de 40% din suprafață, schimbul nu poate fi efectuat.

Pentru un schimb legal, bancnotele trebuie să aibă toate elementele de identificare, iar acest lucru este imposibil dacă lipsește o bucată atât de mare.

Iată criteriile BNR:

  • bancnotele murdare, șifonate, pătate sau decolorate, inscripționate. Dar și cu elementul de identificare complet, în ambele poziții, dar șters sau ilizibil și care au suprafața întreagă.
  • elementul de identificare al unei bancnote îl reprezintă seria și numărul tipărite pe reversul bancnotei, unul în continuarea celuilalt. Elementul de identificare este imprimat în două poziții: pe verticală cu cerneală neagră și pe orizontală cu cerneală roșie.
  • bancnotele rupte, tăiate, perforate, dar ale căror caracteristici principale nu sunt alterate. Și care posedă elementul de identificare complet, în ambele poziții şi lizibil sau cu unele lipsuri, dar au suprafața întreagă.
  • bancnotele care au fost rupte și reconstituite prin lipire, la care se constată că toate fragmentele formează suprafața completă a aceleiași bancnote. Iar elementul de identificare este complet și lizibil, în ambele poziții.