Banul este facut sa circule. Numai ca o circulatie prea intensa conduce la un grad, mai mare sau mai mic, de uzura a bancnotelor respective. Banca emitenta, in cazul leului romanesc Banca Nationala, este obligata sa stranga acesti bani de pe piata si totodata sa-i preschimbe. In functie de cat de uzati sunt, casieriile sucursalelor BNR din tara returneaza clientului fie 50% din valoarea bancnotei data la schimb, fie chiar valoarea integrala a acesteia, daca seria si numarul hartiei de valoare s-au pastrat in bune conditii. Acelasi lucru se intampla cu banii scosi din uz. Desele schimbari de bancnote din ultimii ani au dat ceva de lucru acestor casierii ale BNR. Cu toate acestea, prin programul de restructurare al BNR, de la 1 martie 2003, zece casierii ale celor 22 de sucursale BNR din teritoriu au fost inchise. La sfarsitul trimestrului trei vor mai fi inchise cateva dintre acestea, ceea ce va conduce la o situatie inedita. Daca doriti sa apelati la acest serviciu de care dispune numai Banca Centrala, din toamna nu veti mai avea alta solutie decat sa va deplasati la una dintre cele patru casierii care vor mai functiona: la Bucuresti, la Iasi, la Cluj sau la Timisoara. Nu conteaza faptul ca banii obtinuti pe o astfel de preschimbare nu acopera nici macar pe jumatate contravaloarea drumului pana la unul dintre aceste centre. BNR nu a luat nici macar in discutie daca acest serviciu va fi sau nu preluat de bancile comerciale, precizand ca acest lucru face parte din politica proprie a bancilor. La ora actuala, doar Banca Comerciala Romana are un serviciu similar, dar aplicabil strict la bancnotele in valuta. Contra unui comision, stabilit in funtie de cat de uzata este bancnota respectiva, orice unitate BCR va poate da contravaloarea dolarilor, lirelor sau monedelor unice europene deteriorate. In privinta leilor, BCR precizeaza ca doar agentii economici care depun sume mari de bani „beneficiaza” de acest serviciu. Dar nu pentru ca el ar exista ca atare, ci pentru ca in pachetele de bani se strecoara de multe ori bani care, in mod normal, ar trebui sa ia drumul casarii la BNR. Acestia sunt triati de mai toate bancile comerciale si, contra unui comision, preschimbati la Banca Nationala. Ne intrebam in acest context, care va fi soarta persoanelor fizice vor detine astfel de bancnote pe viitor. O data cu preluarea acestui serviciu de catre alte institutii, daca acest fapt se va intampla probabil, si comisioanele vor creste.
Comisioanele BNR pentru bancnotele uzate
· 100% din valoare daca bancnota uzata sau deteriorata prezinta cele doua elemente de identificare:
seria si numarul biletului
· 100% din valoarea daca bucatile lipsa nu depasesc 40% din suprafata bancnotei
· 50% din valoare daca bucatile lipsa sunt intre 40 si 60% din suprafata bancnotei si se face dovada
ca din portiunile lipsa nu se poate face o reconstituire a bancnotei in cauza .
SURSA: BNR
Comisioanele BCR pentru preschimbarea valutei uzate
· 8% din valoare, daca bancnotele rupte au elementele de identificare (seria, numarul si cupiura) complete si sunt fara lipsuri din suprafata. Acelasi comision se aplica si pentru bancnotele scoase din circulatie, potrivit catalogului „Falsuri si contrafaceri”. Termenul de preschimbare este de minimum 60 de zile.
· 0% din valoare pentru bancnotele care poseda toate elementele de identificare (seria, numarul si cupiura) si au lipsuri de pana la 25% din suprafata. Termenul de preschimbare este de minimum 120 de zile.
· 50% din valoare pentru operatiunea de incasare valuta efectiva in moneda metalica.
· 35% din valoare pentru incasarea monedei metalice euro.
Daca nu dispune de fractii monetare ale valutei respective, contravaloarea sumei ce urmeaza a se plati se va achita in lei romanesti la cursul BNR valabil din ziua efectuarii platii.
SURSA: BCR