Se schimbă banii! Anumite bancnote sunt improprii circulației, așa că vor fi depuse sau schimbate la Banca Națională a României (BNR). Iată despre ce este vorba mai exact.
Bancnotele deteriorate pot fi schimbate gratuit la BNR
Bancnotele evaluate ca fiind improprii circulației nu pot fi recirculate, însă pot fi depuse sau schimbate la Banca Națională a României (BNR), ale cărei sedii oficiale se găsesc în Capitală și în județele Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș.
În plus, bancnotele vechi, uzate, rupte sau din care lipsesc bucăți pot fi schimbate gratuit la Banca Națională a României (BNR), dar și la alte bănci. Pe scurt, banii pot fi schimbați la orice instituție bancară din România. Atenție! Dacă dintr-o bancnotă lipsește mai mult de 40% din suprafața ei și nu are toate elementele de identificare, nu poate fi schimbată. BNR și alte bănci schimbă doar:
- bancnotele murdare, șifonate, pătate sau decolorate, inscripționate, dar și cu elementul de identificare complet, în ambele poziții, dar șters sau ilizibil și care au suprafața întreagă;
- bancnotele rupte, tăiate, perforate, dar ale căror caracteristici principale nu sunt alterate și care posedă elementul de identificare complet, în ambele poziții şi lizibil sau cu unele lipsuri, dar au suprafața întreagă;
- bancnotele care au fost rupte și reconstituite prin lipire, la care se constată că toate fragmentele formează suprafața completă a aceleiași bancnote, iar elementul de identificare este complet și lizibil, în ambele poziții.
În plus, banii vechi (bancnote și monede), care au ieșit din circulație, pot fi schimbați gratuit la orice bancă, primind contravaloarea lor.
În ultimul an, a fost înregistrată o scădere numerică a bancomatelor din România
Potrivit informațiilor transmise de către Banca Națională a României (BNR), în ultimul an, a fost înregistrată o scădere numerică a bancomatelor din România. În primul semestru din 2022, numărul bancomatelor furnizorilor de servicii de plăți – PSP-uri (Payments Service Providers) rezidenți era de 10.197 de unități, dar în a doua jumătate a lui 2023 a scăzut la 10.140 de unități, fapt ce confirmă tendința globală de scădere a numărului de bancomate, fenomen observat și de Euromonitor International în 2022.
Tendința de reducere a numărului de bancomate nu înseamnă că vor dispărea complet cândva. Este doar o ajustare la schimbările din societate deoarece oamenii se orientează tot mai mult către alte metode de plată. Un număr impresionant de oameni au renunțat deja la utilizarea banilor cash și se declară mulțumiți de operațiunile electronice pentru că sunt transparente și rapide.