Decizia care se pregătește chiar acum lângă România. Bancnotele de leva, folosite și de românii care merg în Bulgaria în vacanță, sunt pe cale de dispariție. Asta pentru că autoritățile au informat că țara face eforturi pentru a fi gata să adopte euro până la 1 ianuarie 2025. Astfel, pregătirile şi progresele în această direcţie au fost discutate cu oficialii UE.
Ministerul de Finanțe din Bulgaria a informat că țara face eforturi pentru a fi gata să adopte euro până la 1 ianuarie 2025. Astfel, pregătirile şi progresele au fost discutate cu oficialii UE.
Bulgaria face eforturi pentru a fi gata să adopte euro
În privinţa speculaţiilor din presă legate de procedurile privind intrarea Bulgariei în zona euro, Ministerul de Finanţe a dezminţit că s-ar fi discutat la întâlnirile cu oficialii UE amânarea introducerii euro în Bulgaria după 1 ianuarie 2025, conform informațiilor transmise de novinite.com
„Statutul de membru al zonei euro reprezintă o prioritate pentru ţara noastră. Demersurile active ale statului pentru adoptarea monedei unice europene continuă, atât în domeniul tehnic cât şi legislativ”, au transmis oficialii de la Sofia.
Ministerul de Finanţe din Bulgaria critică răspândirea de mesaje contradictorii în presă
De asemenea, Ministerul de Finanţe din Bulgaria consideră inacceptabilă răspândirea de ştiri false şi mesaje contradictorii în presă, în special în mass-media cu o bună reputaţie în spaţiul public.
„Orice informaţii privind întâlnirile oficiale ale reprezentanţilor instituţiei sunt furnizate în timp util de biroul de presă”, au completat autoritățile de la Sofia.
Potrivit sursei menționate, aderarea la zona euro ar ajuta Bulgaria, cel mai sărac stat membru al UE, să atragă mai multe investiţii străine şi să obţină un rating suveran mai bun, ceea ce i-ar reduce costurile de finanţare a datoriilor sale, spun economiştii. Ţara vecină a decis în urmă cu mult timp să îşi ancoreze moneda naţională de euro.
Mulţi bulgari se tem că stabilirea abuzivă a preţurilor în timpul trecerii la euro ar putea duce la creşterea preţurilor. Un raport al Băncii Centrale Europene, care a analizat introducerea euro în 2002 în 12 ţări, a constatat că „nu există dovezi ale unui impact semnificativ asupra preţurilor la nivel agregat ca urmare a trecerii la moneda euro”.
Bulgaria lucrează cu Austria pentru a-i schimba poziţia privind aderarea la spațiul Schengen
În altă ordine de idei, Ivan Demergiev, ministrul de Interne al Bulgariei, a spus anterior că țara sa „lucrează activ” cu Austria pentru a-i schimba poziţia împotriva aderării la spațiul Schengen.
Ivan Demergiev a fost rugat de către BTA să comenteze informațiile care circulă în presă, potrivit cărora Austria își va menține veto-ul asupra extinderii spațiului Schengen până când va exista o reducere constantă a refugiaţilor care solicită azil în Austria.
Ministrul a vorbit în legătură cu acest lucru după participarea la controlul parlamentar de vineri. Acesta a spus că a discutat problema cu autoritățile austriece, precizând că s-a înregistrat o scădere a numărului solicitanților de azil însă ei „vor să fie şi mai pronunţată”.